Најновије

СВЕТ У СТРАХУ! Епидемија у Вухану била много већа него што се мисли!

Истражитељи Светске здравствене организације (СЗО) који истражују порекло корона вируса у Кини, открили су знаке да је епидемија у Вухану у децембру 2019. године била много шира него што се раније мислило и хитно траже приступ стотинама хиљада узорака крви које им Кина до сада није дозволила да испитају.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Главни истражитељ мисије СЗО Петер Бен Ембарек рекао је Си-Ен-Ен-у да је мисија пронашла неколико знакова већег ширења 2019. године, укључујући утврђивање да је први пут било преко десетак врста вируса у Вухану већ у децембру. Тим је такође имао прилику да разговара са човеком за којег кинески званичници кажу да је био први заражени пацијент, канцеларијским радником у 40-им, без историје путовања. Он је пријавио да је заражен 8. децембра, наводи Си-Ен-Ен.

Полако појављивање детаљнијих података прикупљених на дуго очекиваном путовању СЗО у Кину може допринети забринутости коју су изразили други научници који проучавају порекло болести да је она можда циркулисала у Кини много пре свог првог званичног појављивања средином децембра.

Ембарек, који се управо вратио у Швајцарску из Вухана, рекао је за Си-Ен-Ен: „Вирус је у децембру нашироко циркулирао у Вухану, што је ново откриће".

Специјалиста СЗО за безбедност хране додао је да су кинески научници тиму представили 174 случаја корона вируса у и око Вухана у децембру 2019. године. Од ових је 100 потврђено лабораторијским тестовима, рекао је, а још 74 клиничком дијагнозом болести симптома пацијената.

Ембарек је рекао да је могуће да овај већи број - вероватно тешких случајева које су рано приметили кинески лекари - значи да је болест могла да погоди око 1.000 и више људи у Вухану тог децембра.

"Отада се нисмо бавили никаквим моделовањем тога“, рекао је. "Али ми знамо ... По великим бројкама ... Од заражене популације, око 15 одсто заврши са тешким случајевима, а велика већина су благи случајеви."

Ембарек је рекао да је мисија - коју је чинило 17 научника СЗО и 17 Кинеза - проширила тип генетског материјала вируса који су испитивали из раних случајева, што им је омогућило да погледају делимичне генетске узорке, а не само комплетне, рекао је.

Као резултат тога, први пут су могли да прикупе 13 различитих генетских секвенци вируса САРС-КОВ-2 од децембра 2019. Секвенце, ако се испитају са ширим подацима о пацијентима у Кини током 2019. године, могле би да пруже драгоцене трагове о географији и време појаве вируса пре децембра.

Ембарек је рекао: "Неки су са пијаце ... Неки од њих нису повезани са пијацама", што укључује пијацу морских плодова Хуанан у Вухану, за које се сматра да су одиграле главну улогу у првом ширењу вируса.

Окриће толико различитих могућих варијанти вируса могло би наговестити да је циркулисао дуже него само тог месеца, као што су неки виролози раније сугерисали. Овај генетски материјал је вероватно први физички доказ који се појавио на међународном нивоу и иде у прилог таквој теорији, преноси Си-Ен-Ен.

Кустурица снима филм о Јасеновцу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА