Најновије

ЗА МАСОВНО ОКУПЉАЊЕ - ЗАТВОР: Полиција може да уђе у приватан посед, а ово су казне за корона журке!

Организатори корона журки у својим или изнајмљеним кућама, викендицама, становима нису некажњиви јер инспекцијске службе и полиција могу да улазе и у приватни посед и растурају ризична окупљања људи по судском налогу преко система Е-инспектор.

Корона-журка. (Фото: pixabay. com)

Тако тврди Драган Пушара, руководилац Јединице за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор. И ова јединица препознала је као све чешћи епидемиолошки проблем окупљање младих у такозваним тајним кафићима и кафанама унутар викендица, кућа, станова које изнајмљују на ободима градова широм Србије. Он тврди да надлежне службе нису немоћне у сузбијању и таквих журки.

- Познато нам је и да на тај начин људи организују журке како би избегли епидемиолошке мере. Ми и таква окупљања имамо право да растуримо тако што, чим сазнамо за њих, можемо да истог тренутка добијемо судски налог преко система Е-инспектор, уђемо у приватни посед и легитимишемо организатора журке – наглашава Пушара.

Од тога у чијем је власништву објекат, односно да ли је и на који начин изнајмљен зависи и ко ће сносити највећу одговорност за корона журку.

- Ако не постоји уговор о закупу, власник стана, куће или викендице сноси одговорност по два основа. Прво, зато што нема такав уговор и ту је новчана санкција од 500.000 до милион и по динара и друго, због организовања окупљања са више од пет особа у затвореном простору, за шта је запрећена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара. Коначно, ако постоји уговор о закупу, онда казну мора да плати организатор окупљања од 50.000 до 150.000 динара - објашњава Пушара.

С тим што у случају масовне корона журке организатор, односно власник објекта може и кривично да одговара.

- Према Кривичном законику за непоступање по здравственим прописима за време епидемије запрећена је и казна затвора до три године. Такве кривичне пријаве добили су пре две недеље организатори журки у клубу код Ташмајдана и на Старом сајмишту, где је било више од 700, односно више од 400 гостију - подвлачи Пушара.

У откривању тајних корона журки поготово у кућама, викендицама и становима, важну улогу има и комшилук.

- Уколико виде или чују журку, славу или било каквог друго окупљање више од пет људи у затвореном простору грађани то могу да нам пријаве путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор. Могу да попуне онлајн формулар или да позову на број 011/6350-322. Најбоље би било да оставе снимак, фотографију или тонски запис као доказ како бисмо имали материјални доказ за прекршај и смањили ризик од лажних пријава - апострофира Пушара.

Полиција је и прексиноћ око 21 сат ухапсила организатора скупа од 15 људи у угоститељском локалу у центру Руме П. В. (36), због кршења епидемиолошких мера за спречавање ширења вируса корона.

Ухапшеном Р. В. се на терет ставља кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије.

Такође је, због непоштовања епидемиолошких мера, комунална инспекција свим гостима затеченим у угоститељском објекту изрекла новчане казне.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Основном јавном тужилаштву у Руми.

Подсећања ради, последњих недеља хит међу младима су такозване тајне кафане на периферијама градова или у селима. Тинејџери су решили да доскоче забрани рада кафића, који до сада нису смели да раде после 20 часова (а овог викенда после 14 сати) изнајмљивањем кућа и викендица. Такве објекте они изнајмљују на месец дана за око 200 евра, а гости на улазу остављају у кутију по 200-300 динара. Преко дана те куће и викендице служе као кафићи док се увече претварају у клубове са музиком са више од 150 људи. Штавише, млади су од тога направили бизнис па сад и зарађују од корона журки.

Казне драстичније код масовних окупљања

Према Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести које су ступиле на снагу у новембру прошле године, организатори журки са више од пет особа ризикују казну од 50.000 до 150.000 динара. С тим, што су према Кривичном законику казне још драстичније у случају масовног окупљања људи. Према том законику, за непоступање по здравственим прописима предвиђена је новчана санкција или казна затвора до три године.

Вучићу 0 минута критике на телевизијама за два месеца! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА