Најновије

КАО НАЦИСТИЧКИ АУСВАЈС! Откривено када би могли да се уведу ковид пасоши!

Лидери Европске уније су се сложили да је неопходно издавање потврда о имунитету на ковид-19, али је ЕУ од реализације тог пројекта удаљена неколико месеци, откривају меморандуми из Брисела.

Стоп корона вирусу. (Фото: pixabay. com)

То повећава ризик од још једне изгубљене туристичке сезоне и новог финансијског ударца за саобраћај и угоститељство у блоку.

Технички рад на дигиталној платформи за потврду здравственог стања путника могао би да потраје три до четири месеца, наводи се у брифингу који је у уторак достављен националним делегацијама у Бриселу.

Поред тога, постоје правне препреке, попут изазова договарања о обиму програма и решавања трновитих медицинских питања.

Систем такозваних “ковид пасоша” који развија Европска комисија потврдио би да ли су носиоци ових докумената (вероватно у дигиталном облику) недавно тестирани негативно на корону, да ли су у потпуности вакцинисани или се опоравили од корона вируса, па се претпоставља да су имуни.

Али земље чланице ЕУ су се завадиле око употребе „потврда о статусу“, при чему економије зависне од туризма попут Грчке инсистирају на брзом увођењу како би се омогућио повратак путовања и других активности попут одлазака у угоститељске објекте, бар за један део становништва.

Француска и Белгија пружиле су отпор увођењу оваквог система, наводећи забринутости, укључујући приватност и правичност.

Индустрија испашта

Авиокомпаније и хотели такође захтевају ублажавање ограничења која су пооштрена током последњих неколико месеци иако су почеле и масовне вакцинације у блоку.

Међународно удружење ваздушног саобраћаја прошле недеље саопштило је да би авиокомпаније могле ове године да остану без 95 милијарди долара, и то много раније него што је прогнозирано, док би путнички промет могао да буде ограничен на само једну трећину онога какав је био пре пандемије.

- Тестирање, подржано дигиталним апликацијама и тражење контаката, део су решења - рекла је прошле недеље Глориа Гевара, шефица Светског савета за путовања и туризам.

Група обухвата хотеле и авио-компаније, као и аеродроме, туроператере и компаније попут организатора крстарења, услуга изнајмљивања аутомобила и туристичких агенција.

ЕУ ради на техничким аспектима сертификата са Међународном организацијом цивилног ваздухопловства и Светском здравственом организацијом.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ће у току овог месеца бити израђен предлог за закон о “ковид пасошима”.

Меморандум, у који је Блумберг имао увид, тражи од држава чланица блока да дају повратне информације пре него што комисија буде представила тај предлог.

Међу питањима која још треба решити је да ли ће се сертификати користити за олакшавање путовања унутар ЕУ и шта ће то значити за путовања изван блока.

Тензије око путовања

Један ризик за ЕУ ​​је да чланице које зависе од туризма постану нестрпљиве и склопе своје билатералне аранжмане са спољним земљама, угрожавајући јединство.

Прошлог месеца су Грчка и Израел постигле један такав договор према којем се ублажавају ограничења путовања у Грчку за Израелце који имају доказ о вакцинацији против ковида 19.

Грчка такође преговара са Уједињеним Краљевством, САД-ом и Русијом, „са различитим степеном напретка“, рекао је прошле недеље грчки министар туризма Хари Теохарис.

- Наравно да се надамо да ће ЕУ да буде јединствена и да уклони потребу за билатералним дискусијама и споразумима - рекао је Теохарис на туристичком панелу који је организовао Блумберг.

Питања имунитета и вакцинације

Блок такође тек треба да успостави заједнички приступ „доказу опоравка“ од ковида, према меморандуму од 2. марта.

Нејасно је колико дуго је особа која је преживела болест имуна на реинфекцију и да ли ће тело бити отпорно на нове варијанте вируса.

Земље чланице ЕУ утркују се да вакцинишу своје становништво и укроте ширење пандемије пре него што завладају мутације отпорне на вакцине. Али за сада далеко заостају за САД и Великом Британијом.

Због тога су се неке чланице већ "побуниле" и почеле да траже алтернативне путеве до вакцина. Неке су и почеле да примењују и вакцине које није одобрила Европска агенција за лекове.

С обзиром да велика већина светске популације тек треба да буде инокулисана, а вирус се и даље шири и мутира, блок припрема „координисани одговор у случају да се нова варијанта вируса прошири широм Европе, посебно ако је реч о варијанти отпорној на вакцине“.

Интерни допис позива државе чланице да се „претходно договоре о низу хитних мера које би у том случају можда требало да буду предузете, у погледу тестирања, карантина“, као и о ограничењима путовања.

Комисија већ ради на уговорима са фармацеутским компанијама у име држава чланица блока, за куповину додатних доза или нових вакцина које би требало да пруже заштиту од нових сојева корона вируса.

Познато колико кошта један Ђукановићев аутомобил, цена другог још увек тајна! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА