Најновије

АМЕРИЧКЕ ДИПОМАТЕ БОРАВИЛЕ У ЛАБОРАТОРИЈИ У ВУХАНУ: Ево колико дуго су знали шта се тамо стварно дешава! (ВИДЕО)

У пролеће 2020. године неки амерички званичници почели су да прикупљају доказе за још једну, узнемирујућу теорију - да је избијање болести повезано са једном од лабораторија Института за вирусологију у Вухану, иначе водец́им светским истраживачким центром о вези између коронавируса и слепих мишева.

Корона у Кини. (Фото: Јутјуб)

Последњих дана свог мандата, администрација бившег америчког председника Доналда Трампа издала је саопштење са озбиљним тврдњама о пореклу пандемије Ковида-19. Навели су да је америчка обавештајна заједница имала доказе да је неколико истраживача из лабораторија Института за вирусологију у Вухану у јесен 2019. године добило симптоме сличне Ковид-19.

Тврдња је подразумевала да је кинеска влада месецима крила кључне информације о избијању и да Институт за вирусологију у Вухану, иако цивилна институција, спроводи тајна истраживачка пројекта са кинеском војском.

Међутим, тачно порекло вируса SARS-CоV-2 и даље је мистерија, а ако извор није пронађен, не може се пратити прави пут вируса, а самим тим ни најбољи начини спречавања могућих будућих пандемија не могу се проучавати.

Првобитне тврдње кинеске владе да се пандемија проширила са морске пијаце у Вухану било је прва и до сада најприхваћенија теорија. Али пукотине у тој причи полако су се почеле показивати већ крајем зиме и почетком пролећа прошле године. Први познати случај заразе у Вухану, откривен у фебруару 2020. године, није имао никакве везе са тамошњом пијацом, а кинеске власти су тржиште затвориле и рехабилитовале још у јануару прошле године, пре него што су узеле одговарајуће узорке. Кинеске власти су тек у мају одбациле теорију мокрог тржишта у Вухану као месту где је започео коронавирус.

У пролеће 2020. године неки амерички званичници почели су да прикупљају доказе за још једну, узнемирујућу теорију - да је избијање болести повезано са једном од лабораторија Института за вирусологију у Вухану, иначе водећим светским истраживачким центром о вези између коронавируса и слепих мишева. Неки из америчке владе су све то већ знали од раније. Наиме, истраживање у тој лабораторији привукло је пажњу америчких дипломата у амбасади у Пекингу крајем 2017. године. Затим су упозорили Вашингтон да су чак и сами научници из лабораторије Вухан известили да се суочавају са "озбиљном несташицом одговарајуће обучених техничара и истраживача потребних за безбедно управљање лабораторијом која садржи узорке високог ризика".

Дакле, пре четири године, много пре избијања инфекције која би се претворила у пандемију, прича је започела једноставним упозорењем америчких дипломата из Кине, пише Политико. Крајем 2017. године, високи званичници америчке амбасаде присуствовали су конференцији у Пекингу. Једна од презентација односила се на нову студију коју је спровела група кинеских научника, укључујући неколико из лабораторије у Вухану, у сарадњи са америчким Националним институтом за здравље.

Наиме, од избијања епидемије SARS-а 2002. године, смртоносне болести изазване коронавирусом који су преносили слепи мишеви у Кини, научници траже начине да предвиде и ограниче будуће избијање сличних болести.

Амерички национални институт суфинансирао је, између осталог, пројекат повезивања коронавируса и слепих мишева у који су били укључени научници са Института за вирусологију Вухан. Ови кинески научници - рекли су тада амерички званичници - дошли су до увида у то како је коронавирус SARS настао и ширио се на основу популације слепих мишева откривених из пец́ина у провинцији Јунан. Чак су се похвалили да су можда пронашли пећину из које потиче оригинални СОНС коронавирус. Пажњу америчких дипломата привукла је тврдња кинеских истраживача да су открили три нова вируса који су садржавали тзв. "Спајк протеин", који ће, сазнаће се касније, један од неколико протеина вируса SARS-а-CоV-2 који узрокује Ковид-19.

Укратко, ови до тада непознати вируси били су потенцијално веома опасни за људе и били су присутни у лабораторији Института за вирусологију у Вухану. Свесни откриц́а вируса и знајуц́и да је лабораторија релативно нова, здравствени и научни службеници америчке амбасаде у Пекингу одлучили су да оду у Вухан и тестирају га. Три тима америчких стручњака посетили су лабораторију крајем 2017. и почетком 2018. године. Тамо су се састали и са Ши Женгли, вирологом и шефом локалног Центра за нове заразне болести, познатијим под надимком "Жена слепих мишева".

Америчке дипломате биле су шокиране оним што су чуле на састанку са кинеским научницима. Рекли су им да немају довољно обучених техничара за сигурно управљање лабораторијом и затражили подршку да ниво безбедности доведу до највиших стандарда. У вези са оним што су тамо чули, америчке дипломате су Вашингтону послале два писма упозоравајући на безбедносну ситуацију у лабораторији Вухан, али и да су тамошњи истраживачи открили нови, али опаснији коронавирус од изборног SARS. Из Стејт департмента није добило никакав одговор, нити је њихово писмо икада стигло у јавност. А како су тензије између САД-а и Кине у међувремену расле, те америчке дипломате такође су изгубиле приступ лабораторији Вухан.

"Њихов извештај је рано упозорење. Молили су људе да обрате пажњу на оно што се догађа. Али касније је било прекасно “, рекао је амерички званичник.

Свака теорија о пореклу пандемије морала је узети у обзир чињеницу да се потпуно нови коронавирус први пут појавио у Вухану, на истом месту као и лабораторија у којој се налази једна од највећих светских "колекција“ коронавируса слепих мишева.

У априлу прошле године амерички здравствени службеници почели су да прикупљају посредне доказе да је лабораторија Института за вирусологију у Вухану, уместо тамошњег мокрог тржишта, заправо место где је вирус "изашао“. Али нигде то нису могли наглас да изговоре, јер осим ових случајности, нису имали чврсте доказе за ту теорију. Поред тога, да је америчка влада тада отворено оптужила Кину за лаж о епидемији и без чврстих доказа, Пекинг би сигурно додатно заоштрио односе и САД можда не би добили медицинске потрепштине од Кине потребне за борбу против брзог ширења SARS-а-CоV-2.

Међутим, научници се слажу да вирус SARS-а-CоV-2 није "створен“ да би био смртоносан, јер нису пронађени докази о директним генетским манипулацијама, а истраживања у лабораторији Вухан нису на нивоу тајности која би се очекивала у тајни програм.стварање биолошког оружја. Али недостатак чврстих доказа да је зараза избила у лабораторији у Вухану не значи да тамошњи истраживачи не би морали да се сложе око многих тешких питања.

С друге стране, позивајући се на изјаве неких званичника, да америчка влада има доказе да су кинеске лабораторије спровеле много ризичнија истраживања него што је званично познато, што даље подржава хипотезу о лабораторијској несрећи.

На пример, мало запажена студија објављена је почетком јула 2020. године од стране групе кинеских истраживача у Пекингу, рекавши да су створили нови модел за проучавање SARS-а-CоV-2 стварањем мишева са људским плућним карактеристикама користећи технологију CRISPR за уређивање гена да би се добио мишевима плућне ћелије са хуманим ACE2 рецепторима, ћелијским рецепторима који омогућавају коронавуру да тако лако продре у људска плућа.

Било је јасно да су амерички званичници веровали да се у кинеским лабораторијама спроводи мноштво ризичних истраживања коронавируса за која остатак света једноставно није знао, а вероватно неће ни сазнати.

"Покушавали смо да упозоримо да лабораторија представља озбиљну опасност. У то време сам мислио да би то могло бити још једно избијање епидемије попут SARS-а. Да сам знао како ће се то претворити у највећу пандемију у људској историји, учинио бих много више да упозорим на то “, рекао је један амерички дипломата који је посетио лабораторију у Вухану 2017. године, предвиђајући догађаје који су уследили, али не један није ни слушао ни радио.

Ковид пасоши ће важити само за вакцине одобрене у Европској унији?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА