Најновије

МАЛО ЈЕ ФАЛИЛО ДА ПАНДЕМИЈА НИКАДА НЕ ИЗБИЈЕ! НАУЧНИЦИ ОБЈАШЊАВАЈУ: Да се догодила само ова једна ствар, не бисмо чули за корону! (ВИДЕО)

Корона вирус се проширио светом попут "савршене олује", а само мало је фалило да уопште ни не дође до пандемије, показала је нова студија, преносе страни медији.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Откад се појавио смртоносни вирус, верује се да је потекао са пијаце у кинеском граду Вухану.

Првобитно се веровало да је болест прешла са животиња на људе, а сада стручњаци сматрају да је пијаца једноставно место где се болест "појачала".

Научници Универзитета у Аризони су открили да се ковид-19 брзо проширио Кином због одређених фактора, али и зато што је вирус имао неколико специфичних "продора".

Стручњаци сматрају да је особа, која је донела болест на пијацу, једноставно тог дана остала код куће, пандемија вероватно никада не би избила и никада не бисмо чули за овај вирус.

Мајкл Воробеј, професор еволутивне биологије са Универзитета у Аризони, казао је за CNN: "То је била савршена олуја, сада знамо да је морао имати пар продора како би се чврсто оформио. Да су ствари биле само мало другачије, да је та особа остала код куће или да није отишла на пијацу, тај и други 'суперширитељски' догађаји се можда никада не би догодили. Можда никада не бисмо чули за корону", рекао је.

Тим научника дуго је проучавао како се и колико дуго вирус ширио Кином пре него што је откривен, а утврђено је да није био присутан у земљи пре октобра 2019. године.

Воробеј каже да је, према једној студији, око 12 људи било заражено од октобра до децембра. Међутим, не верује да је сама пијаца извор заразе, јер одређени пацијенти уопште нису били тамо.

Ипак, сматра се да је вирусу потребно да заражена особа буде у контакту са што више људи на прометном месту, као што је поменута пијаца, како би се проширио.

"Да вирус није био те 'среће', чак и врло добро адаптирани вирус не би могао да преживи уколико нису створени такви услови", закључио је научник.

Сударили се борбени авиони, траје потрага за несталим пилотом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА