Најновије

ОВО ЈЕ ПРАВА КОВИД ДИКТАТУРА: За непоштовање мера 20 година затвора

Камбоџани који крше анти-ковид правила би могли да заврше у затвору на 20 година након новог закона, за који су организације за људска права навеле да води државу ка тоталитарној диктатури.

Епидемиолошке рестрикције (Илустрација: Pixabay)

Премијер Хун Сен је упозорио да је Камбоџа на "ивици умирања", након што је уведен двонедељни локдаун у Пном Пену, а у покушају да се спречи ширење ковида, јавља Гардијан.

Према новом закону, особе које су осуђене за његово кршење могу да се суоче са казном до 5.000 долара, а прети им и затвор.

Закон такође омогућава влади да на неодређено забрани било какво окупљање или демонстрације.

"За народ Камбоџе ковид-19 није била само здравствена и економска трагедија, већ и катастрофа за људска права захваљујући одлуци владе да се мало по мало приближи тоталитарној диктатури", рекао је Филп Робертсон, заменик директора Азијске Хјуман рајтс воч организације.

Извршни директор одељка Хјуман рајтс воча за Камбоџу Софип Чак каже да је новом закону, који је уведен прошлог месеца, недостајала транспарентност, те да је коришћена нејасна и широка терминологија.

"Дела дефинисана на лош начин отварају могућност субјективне интерпретације и произвољног тумачења, а непропорционалне казне представљају претњу за критичке гласове у Камбоџи, против којих се последњих година често користи репресивни законски оквир", рекла је она.

Камбоџа је у Азији међу земљама са најмање забележених ковид-19 случајева, али је крајем фебруара дошло до већег пораста броја инфицираних.

Како људе намерно плаше короном, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА