Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Четврти талас корона вируса стиже на јесен! Могуће да се створи сој који ће заразити много људи!

Доктор Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш, каже да ће се корона вирус на јесен сигурно вратити упркос тренутном смиривању епидемиолошке ситуације.

Корона вирус у Србији. (Фото: Јутјуб)

- Не видим могућност да се вирус не врати на јесен. И тада ће у већем обиму циркулисати кроз популацију свих држава, и оних где је број вакцинисаних већи, и оних где је мањи. Током лета ће се повући ка јужној хемисфери и тек ћемо видети да ли ће бити велике експанзије у Јужној Америци и Африци, као прошлог лета. А у Европу ће се вратити већ почетком јесени и поново почети да заражава незаштићене. У Србији је марта 2020. теоретски могло у неколико дана да се зарази седам милиона људи, али то више није могуће ни теоретски јер је највећи број људи стекло имунитет вакцинацијом или природном инфекцијом - истиче за Курир доктор Јанковић и наглашава да никада више не би требало да имамо велики број заражених.

Када је реч о могућности појаве мутанта који је отпоран на вакцине, Јанковић каже да су РНК вируси подложни разним и интензивним мутацијама генома.

- Теоретски је могуће да се створи сој који ће имати већу вирулентност па заразити много људи, већу контагиозност, па се брже ширити, као и већу патогеност, па изазивати теже клиничке слике. Али, с друге стране, вирусу је све теже да нађе начин да живи с људима и у природи. Тако да не бих искључио мутацију која ће му омогућити да буде мање патоген. Све иде ка неком коначном смиривању. Створиће се нека врста договора између вируса и људи, по коме ће боравити у природи, али неће изазивати драматичне последице.

Јанковић је рекао и да ћемо најраније почетком 2022. године вероватно моћи опет да живимо нормално, без маске и дистанце.

Руски хеликоптери "закључали" север Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА