Најновије

ПЕНТАГОН ПЛАНИРА ДА ИНВЕСТИРА У СРБИЈУ: ''Због руског и кинеског оружја Србија је мање компатибилна''

Заменица помоћника америчког секретара за одбрану, задужена за Русију, Украјину и Евроазију Лора Купер изјавила је данас да САД желе да прошире војну сарадњу са Србијом и да инвестирају у капацитете Србије за учешће у мировним операцијама.

Пентагон (Фото: Pixabay)

Подсетивши да САД учествују у међународној војној вежби "Платинасти вук 21" на југу Србије, Палмер је истакла да Вашингтон има "визију будућности у којој америчка и српска војска учествују једна поред друге у операцијама широм света".

Она је у разговору за "Глас Америке" оценила да је сарадња Србије и Пентагона порасла протеклих година, посебно у области борбе против тероризма.

"Мислим да имамо заједничке интересе у домену националне безбедности, који је глобалне природе. Много тога можемо да научимо једни од других и мислим да обе стране то препознају. Постоји заједничка свест о томе шта треба да научимо и како можемо да сарађујемо", истиче Купер.

Подсетила је да су две земље имале више заједничких антитерористичких вежби које су, према њеној оцени, биле корисне за обе стране, као и да САД улажу у специфичне мировне капацитете и војну инжењерију да би подржале Србију.

Сматра да је најбољи пример сарадње програм државног партнерства Србије са америчком савезном државом Охајо, који траје 15 година.

Каже да за Пентагон нема "црвених линија" што се тиче војне сарадње Србије са другим земљама, али да је увоз војне опреме из Русије и Кине чини мање компатибилном за партнерство са САД.

"Не тражимо од Србије да бира и не повлачимо 'црвене линије' у погледу тога како Србија функционише у војној сарадњи, али бисмо волели да Србија нема заблуде о томе какав је партнер Русија. Желимо да Србија повећа партнерство са САД и то је фокус наших односа", закључила је Купер.

А шта Америка планира за Украјину, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА