Најновије

КАЗНЕ ЗА ПРЕКРШАЈ И ПРЕКО 150.000 ДИНАРА: На мети велики број грађана Србије

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да од Закона о буци, који је на јавној расправи до 23. јуна, очекује много и да ће се на тај начин увести ред у граду.

Динари (Фото: Јутјуб)

Да бисмо све ово могли да спроведемо, рекао је он гостујући на ТВ Пинк, протеклих осам месеци урађено је зонирање града, када је у питању бука, и за сваки део је утврђено шта су извори буке.

- Проблем буке није нов у Београду, постоји већ деценијама. Није то само бука из угоститељских објеката, већ и од радова, ауто-пута... Постоје различити извори буке који људима праве проблеме- додао је Весић.

Он каже да је покушао пре неколико година да реши тај проблем и да је слао неколико иницијатива Влади Србије.

- Једина која је до сада реаговала је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић која разуме ту проблематику и прихватила је да радимо на Закону о буци. Носилац посла је Министарство заштите животне средине, ми смо помагали са становишта локалне самоуправе и дошли смо до нацрта новог Закона који се сада налази на јавној расправи до 23. јуна. Ко жели да погледа тај Закон може да га види на сајту Министарства заштите животне средине и да онлајн упути примедбе и предлоге- истакао је Весић и позвао све, који мисле да могу да допринесу налажењу најбољег решења, дају своје примедбе.

Како је навео, када Закон буде усвојен, комунални милиционер ће имати апарат за мерење буке, на лицу места ће моћи да мери буку, да опомене онога ко то ради, да казни прекршајном казном која неће бити испод 150.000 динара, да привремено затвори објекат, забрани обављање делатности у неком периоду или да одузме средство са кога се емитује бука.

- Ми већ радимо на томе да обезбедимо те апарате, Комунална милиција пролази обуку и верујем да ћемо на тај начин увести ред у граду. Тако ћемо много ефикасније да се боримо против оних које не интересује како живе људи у згради у којој они имају објекат. Као што се борим да раде угоститељски објекти тако се борим да у Београду влада ред, људи морају да буду заштићени- појаснио је Весић.

Према његовим речима, данас када инспектори изврше увид у неком ресторану или кафићу који емитује буку, по садашњим законима они могу да опомену онога ко то ради и закажу мерење буке. Јасно је, додао је, да мерењем буке у претходно заказаном термину нико неће бити кажњен.

Весић је рекао и да је на последњој седници Скупштине града усвојен план постављања сплавова, што је такође један од извора буке.

- У септембру чекамо измену Закона о водама, а ми смо као Град Београд добили надлежност над плутајућим објектима, иако су Сава и Дунав реке првог реда. Добили смо право да уредимо ту област. Сви ће добити своја места, добиће легално струју, воду, али ће морати да плаћају своје обавезе према Граду- рекао је Весић и додао:

- За њих ће важити иста правила када је у питању бука. У сарадњи са Машинским и Грађевинским факултетима радимо на томе како они могу да направе заштиту од буке чак и на отвореном. Друго, неће више моћи фекалије да избацују у реку, мораће да чисте око сплавова. Хоћемо да и у ову област уведемо ред јер Београђанке и Београђани заслужују да живе у уређеном граду.

Како је навео, угоститељи ће добити рок да у неколико година ураде заштиту од буке у својим ообјектима.

Припремамо се, додао је Весић, да се на исти начин бавимо паром и мирисима.

- Забранићемо ћумур и те врсте кухиња у стамбеним зградама. То ћемо урадити већ на следећој Скупштини, већ смо забранили да фаст-фуд ресторани могу да раде 24 сата у стамбеним зградама, а сада ћемо се на исти начин позабавити паром и мирисима- истакао је Весић.

Због чега је Шешељ напустио студио, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА