Најновије

МИЛАНОВИЋ ОПОМЕНУО НЕМАЧКУ И ИТАЛИЈУ: Нема промена без Хрватске и Србије

Било какве промене у БиХ не смеју се догодити без Хрватске и Србије, изворних потписница Дејтонског споразума, изјавио је данас хрватски председник Зоран Милановић.

Зоран Милановић (Фото: Јутјуб)

Милановић је јуче у Бриселу на самиту НАТО рекао да су се уврштавању Дејтонског споразума у Декларацију НАТО противиле неке западне земље међу којима је поменуо Немачку и Италију.

Данас у Братислави разговарао је са словачком председницом Зузаном Чапутовом и пољским председником Анџејом Дудом и том приликом поновио да је Хрватска тек након шест дана инсистирања успела да у завршну декларацију убацити референцу на Дејтонски споразум

"То се није смело догодити, то је требало да буде решено још пре недељу дана. Неко се томе противи, дакле неко има проблема с Дејтоном, жели га размонтирати", рекао је Милановић, пренела је Хина.

Додао је да те државе које то желе критикују српског члана председништва БиХ Милорада Додика због кршења тог мировног споразума.

"То је потпуно поремећена логика, ту нешто није нормално", казао је Милановић.

Рекао је да се укључивање Дејтона у завршну декларацију НАТО противило "више држава", Немачка, Италија, односно "низ западних дипломатија".

"Западна Европа која на неком токсичном нивоу, јер то нису челни људи, то сигурно није Ангела Меркел, напросто изводи глупости, растапа и растаче један темељ БиХ који је, каква год је, обезбеђује од потреса", рекао је хрватски председник.

Казао је и да део западних држава за БиХ заговара такозвани "грађански" модел којим би се заменио дејтонски концепт три равноправна народа, а дан раније у Бриселу је рекао да "то звучи јако племенито, али је у ствари подвала".

"То нека си раде дома. БиХ је таква каква је, ту је огромна граница и морамо је сутра чувати за Шенген", рекао је Милановић.

Нагласио је, како се наводи, да се планови за БиХ не могу доносити "испод радара" те да било какве промене у суседној држави морају укључивати Хрватску и Србију, изворне потписнице Дејтонског мировног споразума.

Шта Албанци траже од Кривокапића, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА