Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ЗАПРЕТИО: Приштина мора да формира СЗО!

Сједињене Америчке Државе верују да тзв. Косово има обавезу да формира Заједницу српских општина, јер историја није почела даном када је формирана влада Аљбина Куртија и земље имају обавезу да поштују раније преузете споразуме и обавезе, изјавио је амбасадор САД на Косову Филип Коснет Радију контакт плус.

Филип Коснет. (Фото: Твитер видео)

Амерички дипломата сматра да неће бити пуно простора за напредак ако обе стране нису спремне на компромисе и каже да су последњих 20 година људи на Косову навикли да међународна заједница упумпава пуно новца, помажући народу у решавању проблема, али упозорава да то неће трајати вечно.

Упитан да ли дели оптимизам специјалног изасланика САД за Западни Балкан Метјуа Палмера, који је почетком јуна изјавио да мисли да је „апсолутно могуће“ да председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти ставе потпис на договор између Београда и Приштине ове године, Коснет је рекао да је важно кренути напред по том питању, са одређеним осећајем хитности.

Бајденова администрација пажљиво је проучила Вашингтонски споразум који су потписали Вучић и Хоти у Белој кући и закључила да желимо да видимо да две стране то испуњавају, да повећавају трговину, инвестиције, увећавају напоре у борби против тероризма, навео је Коснет.

Говорећи да ли види простор за компромисно решење између Београда и Приштине, имајући у виду да је за Србију Косово и Метохија њен део, а за Приштину независна држава, и да ли смо данас ближе или даље од решења, Коснет је рекао да време није на страни двеју страна.

Коснет је истакао да САД остају партнер тзв. Косова, али је указао да њихови програми помоћи имају за циљ да помогну тзв. Косову да буде самостална земља која је сама себи довољна, а није предвиђено да буду трајне дотације.

Коснет је указао да се очекује да косовско друштво постане зрелије и да преузме на себе више одговорности.

„Није да смо ми огорчени или нестрпљиви, али очекујемо да Косово може да постане зрелије као демократија и као економија и да преузме више одговорности на себе. Сматрам да то није ништа негативно. Нормално је да земља којој пружамо велику помоћ у изградњи њених капацитета постане све више независнија“, казао је Коснет.

Пронађена масовна гробница у Ираку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА