Најновије

ЗАПАД ПРЕПУШТА МИГРАНТЕ СРБИЈИ! Вучић: Од ЕУ више од 11 милиона евра подршке!

Председник Александар Вучић изјавио је, након данашњег потписивања Уговора о подршци ЕУ у управљању миграцијама - друга фаза за унапређење прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању, да ће Србија добити више од 11 милиона евра за подршку капацитетима за мигранте и њихово образовање.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Вучић је истакао у Председништву Србије да су то значајна средства и ЕУ и европским пореским обвезницима, што су тај новац доделили Србији.

Председник је то рекао након састанка са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон и потписивања уговора на који су свој потпис ставили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици и представница Међународне организације за миграције (ИОМ) у Србији Лидија Марковић.

Вучић је рекао да је са европском комесарком разговарао о читавом спектру важних питања.

На територији Србије српечено је 38.226 незаконитих прелазака државне границе, од чега 17.205 на улазу, 21.021 на излазу, што је раст од 89 одсто у односу на 2019. годину, рекао је Вучић.

„Дакле постали смо ефиакснији и са неупоредиво бољим резутлатима“, рекао је Вучић.

Како је рекао, највише нелегалних улазака је спречено са територије Северне Македоније, а велики притисак ове године смо имали из са територије Бугарске.

Каже да је са европском комесарком разговарао и о сарадњи Србије са Фронтексом и о даљем спречавању нелагалних улазака у Србји, али и како да се даље помогне тим људима и да се покаже додатни степен солидарности.

„Србија је све мигранте које смо имали у нашим прихватним центрима вакцинисала, не само због чињенице да је то важно за њих већ и за нас, све људе који са њима долазе у контакт. Захвалан сам нашим здравственим властима које су то омогућиле“, навео је Вучић.

Председник је рекао да су разговарали и о другим важним питањима које су у домену широког ресора који покрива комесарка Јохансон, о владавини права, борби против ораганизованог криминала и копрупције и о европском путу Србије.

Каже да када бројеви показују да нема довољно пресуда у области организаованог криманала, какав год да имамо утисак, јасно да нисмо довољно добро обавили свој посао.

„Зато ћемо морати да унапредимо тај посао и урадимо још много тога“, нагласио је Вучић и додао да је обавестио европску комесарку о великим акцијама које су спроведене у Србији, што је донело већу безбедност за све људе у Србији, али и региону.

Вучић је додао да од фебуара немамо чак ни покушај мафијашког убиства и да је о томе обавестио европску комесарку.

„Имамо још пуно да урадимо против организованих криминалних група, против нарко саобраћаја и трафикинга и дилера дроге, али и у области борбе против корупције, где ни партија ни књижица не сме било кога да штити, већ да натавимо борбу против оних који су изиграли народно поверење и своју позицију користили за лично богаћење и за друге противправне радње. Указао сам на нашу пуну посвећеност и доставио последњи извештај шта је Србија урадила у претходних пет месеци“, казао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је комесарки Јохансон пренео да је Србија спремна да разговара о свим обавезама у смислу спречавања илегалних миграната, али да то решавамо у складу, не само са писаним законима, већ и у складу са цивилизованим понашањем и солидарношћу према онима који траже бољи живот.

„Ми морамо да помогнемо тим људима и да их третирамо као људе, као што третирамо све наше људе и да бринемо о њима да бринемо о њимају и да не наседамо на лажи и теротије завере, и разних глупости којих сам се наслушао у нашој земљи“, истакао је Вучић.

Он је навео да у Србији нема велики број избеглица тренутно, и да са њима немамо никава проблем. У азилима и прихватним центрима на данашњи дан има укупно 3.977 лица из Сирије, Пакистана, Авганистана, Ирака, Бангладеша… што је троструко мање него што смо имали у пјединим тренуцима.

Треба да показемо гостољубиво лице Србије, поручио је Вучић и најавио да ће Јохансон сутра са министром Вулином имати додатне разговоре и обићи Фронтекс јединице на граници са Бугарском.

Захвалио је поново што је Јохансон и у јеку пандемије дошла у Београд, наводећи да ће Србија наставити да ради свој посао без обзира на кластере.

Срамна објава Историјског архива Београда о деспоту Стефану изазвала оштре реакције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА