Најновије

ДАНАС СЕ БИРА СУДБИНА ИРАНА: Ево ко је ајатолахов фаворит

У Ирану се данас одржавају председнички избори, а након што је и сам гласао, врховни вођа ајатолах Али Хамнеи позвао је све Иранце да изађу на биралишта јер је то у најбољем интересу земље.

Ајатолах Хамнеи (Фото: leader.ir)

На 66 800 бирачких места у Ирану као и у 133 земље широм света, више од 59 милиона Иранаца имаће прилику данас да изабере новог председника, између четири кандидата која су остала у трци након што је среду неколико њих одлучило да се повуче.

Ебрахим Раизи, који се налази на челу правосуђа, слови за првог фаворита као савезник врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, преноси Ројтерс.

Прошлог месеца је изборна комисија одобрила седам кандидата за трку и дисквалификовала неколико истакнутих, а изненађење је да је кандидатура бившег председника Махмуда Ахмадинеџада одбијена, али и бившег председника парламента Алија Лариџанија.

Бивши гувернер иранске провинције Исфахан Мохсен Мехрализад доставио је у среду писано повлачење, а посланик Алиреза Закани, који је дисквалификован 2013. и 2017. године из председничке трке, такође је одустао од кандидатуре.

Хасан Рохани, досадашњи председник Ирана, нема право да да се кандидује за нови мандат пошто је два пута заредом био на тој функцији.

Зашто више неће бити оштрих санкција САД против Русије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА