Најновије

НАДА: Осуђујемо одлуку црногорског парламента о Сребреници!

Коалиција НАДА, коју чине ПОКС, ДСС и деветнаест удружења грађана одржала је конференцију за штампу поводом опасности да ће нацрт закона о истополним заједницама ипак бити упућен у Скупштину.

НАДА. (Фото: Правда)

На почетку конференције присутнима се обратио потпредседник ДСС, Предраг Марсенић и своје излагање је започео освртом на јучерашња дешавања у Црногорском паралменту:

- Усвајање Резолуције о непостојећем геноциду у црногорској Скупштини је срамота за Црну Гору. Очекивало се да ће нова власт у Црној Гори направити отклон од Ђукановићеве антисрпске политике. али овим потезом Кривокапића је показан континуитет. Потпуно је неприхватљиво да се истиче да је у Сребреници био геноцид, јер је то пропагандна лаж која се користи против интереса српског народа, рекао је Марсенић. На његово излагање се надовезао, члан председништва ПОКС-а, Душан Радосављевић, истичући да је јеврејски научник и стручњак за истраживање геноцида Гидеон Грајф недавно доказао да геноцида у Србреници дефинитивно није било.

- После две године темељног истраживања, највећи живи експерт за геноцид, Гидеон Грајф, истражио је све што се могло истражити у те две године на простору Сребренице и околних места.  У тиму са њим је било десет најбољих стручњака за ту област и извештај је написан на 1.200 страница са закључком да нема ни говора о геноциду, рекао је Радосављевић додавши да у истом извештају пише и да је било злочина али са обе стране. Да су Срби прво били жртве, а потом агресори, да су се српски резервисти којима су убијени чланови породице касније светили. – рекао је Радосављевић.

- Наизменично су се смењивали жртве и агресори уз пуно освете једних и других, рекао је Грајф а у истом извештају стоји и да је у тим злочинима страдало око 3.700 муслимана и  преко две хиљаде Срба из Сребранице и околних села, рекао је Радосављевић. Он је подсетио и да део муслимаских жртава потиче из међусобних обрачуна где су једни муслимани убијали друге. Радосављевић је подсетио и да је Грајф тражио да се забрани употреба речи "геноцид" за све наведено јер се тако буквално омаловажава прави геноцид који се десио у другом светском рату над Јеврејским народом.

Након Радосављевићевог излагања новинарима се по питању Нацрта закона о истополним браковима обратио потпредседник ДСС, Предраг Марсенић који је изјавио:

“Коалиција НАДА се залаже за традиционалну породицу и против је усвајања овог закона зато што је он суштински противуставан. Са тим ставом се слаже и председник Србије који је изјавио да закон неће потписати и да ће, уколико га скупштина изгласа, бити враћен на поновно разматрање. Ми искрено верујемо да ЛГБТ популација има одређене проблеме у друштву, попут наслеђивања имовине, здравствених права, посета болницама и слично и сматрамо да ти проблеми треба да буду решени, јер су у питању наши грађани, кроз измене и допуне тј. побољшања постојећих закона. Ми смо због промашене идеје да ће Србија једном постати део Европске Уније, променили толико закона па је потпуно логично да можемо да изменимо и оне који представљају проблем за остваривање поменитих  права ЛГБТ заједнице. Све наравно треба да буде урађено у складу са Уставом Србије. Оно што је такође важно да се објасни је да Србија није хомофобно друштво и да никад то није била. Постоје појединци који јесу такви и њих има у сваком друштву али наше друштво је увек било пуно разумевања за мањинске заједнице. Ако узмете у обзир да је премијерка припадница ЛГБТ популације, да је то такође још неколико министара, да у друштву постоји разумевање за проблеме и жеља да се они, у складу са Уставом Србије, реше, јасно је да такво друштво не може бити називано хомофобним.” – рекао је он.

“Још један закон који је споран је и закон о родној равноправности. Тај закон је практично увео вербални деликт јер прописује одређене језичке форме, потпуно непримерене нашем језику, које су људи обавезни да користе. Како се по том закону зове женски тренер неке екипе? Тренерка? Потпуно беслислено и са таквим решењима наметнутим, преписаним без размишљања, Србија неће далеко стићи. Све што се усваја мора да буде у складу са здравим разумом пре свега.” - рекао је Марсенић.

“Србија има много већих проблема од ових о којима смо причали. Школство, здравство, негативна селекција у друштву, криминал, корупција, страначко запошљавање и слично и то су проблеми који хитно треба да се решавају  а не да ли ће неко да се зове тренерка.“- рекао је он.

На исту тему Душан Радосављевић је изјавио:

„Упркос противљењу већинске Србије, Влада Србије како сазнајемо не одустаје од тога да у Скупштинску процедуру упути предлог закона о истополним заједницама којим се предвиђа кривична одговорност за сваког ко не прихвата фаворизацију хомосексуалности.

Сматрамо да је тај закон подвала бирачима јер владајуће странке у предизборној кампањи нису ни у назнакама наговестили усвајање оваквог закона. Закон је противуставан јер ускраћује слободу мишљења и говора о овој важној теми. Тражимо да се ова тема стави на референдум, да се грађани изјасне шта мисле о томе. Председник Србије, који је и сам јавно подвукао да се не слаже са овим законом, такође је истакао у више наврата у јавности да ће по сваком питању од националног значаја држава уважити став и мишљење већине народа.

Осим тога, чврсто подржавамо став Српске Православне Цркве, која се противи усвајању закона о истополним заједницама. Посебно је важно истаћи да се противимо усвајању овако важног закона на брзину, без широке јавне расправе.

Став цркве је уједно и став већине грађана Србије, који би се на референдуму недвосмислено показао, да је брак заједница искључиво мушкарца и жене и да само тако може и треба да буде. Нама је јасно, а пракса је показала у другим државама које су сличан закон усвојиле, да је то само први корак ка давању права истополним заједницама на усвајање деце. То нећемо никада дозволити јер би то разорило нашу традиционалну породицу и друштво у целини.

Питање дозволе истополних бракова је толико значајно за наше друштво, да нико нема право да о њему доноси одлуке осим самих грађана. Истополни бракови врло негативно и дубоко задиру у саму срж наше традиционалне породице која је основа друштва, да би тако олако, уз кратку јавну расправу Скупштина усвојила закон о томе.

Подсећамо и да оваква питања нису неуобичајена у демократским друштвима. У Швајцарској и Краљевини Данској, грађани се на референдуму изјашњавају о многим питањима, од истополних бракова, абортуса, новчане помоћи из буџета свим грађанима, па до питања да ли је дозвољено да се кравама секу рогови да би давале више млека. Сматрамо да и грађани Србије треба некада нешто да се питају на референдуму и да је ово идеална прилика.

Протеклих неколико недеља па и месеци у јавности се води дијалог о појединим законима из области људских и мањинских права. Сматрамо да у оквиру тих дијалога није била довољно заступљена страна која има одређене суштинске замерке и примедбе на ове законске предлоге.“ – рекао је Радосављевић.

На крају конференције представници коалиције НАДА подсетили су да, су су они већ најавили да ће од Уставног суда тражити и оцену уставности већ усвојеног контрадикторног Закона о родној равноправности.

Огласио се Кривокапић након усвајања скандалозне резолуције о Сребреници! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА