Најновије

ИРАН ДОБИО НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА: Ајатолахов фаворит и представник тврде политичке струје

На председничким изборима у Ирану победио је Ебрахим Раиси, пошто је освојио поверење 17,8 милиона гласача, од 28,6 милиона Иранаца који су упетак изашли на биралишта, саопштила је изборна комисија.

Ебрахим Раиси (Фото: Јутјуб)

Шеф изборне комисије Џамал Орф је, у обраћању које је данас преносила државна телевизија, саопштио да је око 28,6 милиона Иранаца изашло на изборе, од 59 милиона колико има право гласа, а да је за Раисија гласало 17,8 милиона.

Коначни резултати биће објављени касније током дана, преноси ТАСС.

Председнички кандидат Абдолнасер Хемати честитао је свом супарнику Раисију на изборној победи у тренутку док је пребројавање гласова још трајало.

"Надам се да ће ваша влада под вођством врховног вође ајатолаха Али Хамнеија донети олакшање и просперитет нашој нацији," рекао је Абдолнасер Хемати, бивши гувернер централне банке и један од три противкандидата Раисија, пренео је Ројтерес позивајући се на извештај државних медија.

У телевизијском обраћању и досадашњи председник Ирана Хасан Рохани, који није имао право да се кандидује за нови мандат пошто је два пута заредом био на тој функцији, честитао је народу на изабраном председнику, али га није именовао.

Раиси, шеф иранског судства, имао је отворену подршку врховног вође ајатолаха Али Хамнеија и конзервативних кругова, и важио је за највећег фаворита.

Зариф: Нови председник Раиси ће добро водити Иран

Министар иностраних послова Ирана Мохамед Џавад Зариф потврдио је данас да је досадашњи Врховни судија Ебрахим Раиси нови председник земље.

Он је у свом обраћању, дан након што су милиони Иранаца гласали да би изабрали новог председника, поручио да верује да ће Раиси, yа кога се сматра да припада конзервативног струји, добро водити Иран, преноси Ројтерс.

Зариф је у свом говору на дипломатском форуму у турском граду Анталији рекао и да разлике у преговорима са западним силама о иранском нукеларном програму нису непремостиве и да очекује да ће резултат бити постигнут пре августа.

Путин честитао изборну победу будућем председнику Ирана

Председник Руске Федерације Владимир Путин честитао је данас изборну победу будућем председнику Ирана, доскорасњем судији и представнику тврде политичке струје Ибрахиму Раисију.

Руски председник је изразио наду "у даљи развој конструктивне билатералне сарадње", извештава Ројтерс позивајући се на руску агенцију РИА Новости.

О новом опасном геополитичком заокрету прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА