Најновије

ГРУШКО: Запад подстиче Приштину да саботира мирно решење за Косово и Метохију

Најдубљи интерес Русије је мир на Балкану, али покушаји Запада да се формира војска тзв. Косова демотивишу Приштину да тражи мирно решење и подстичу је да саботира спровођење свих споразума, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко.

Александар Грушко (Фото: РИА Новости)

"Сматрамо да се морају поштовати сви споразуми који су до сада били постигнути у вези с нормализацијом ситуације, укључујући оне које се односе на војна питања. Видимо да долази до ерозије Резолуције 1244 (Савета безбедности УН) управо у том војном сегменту, и сматрамо веома опасним покушаје земаља Запада да се формира војска тзв. Косова уместо снага безбедности, чија је функција прецизирана том резолуцијом", рекао је Грушко у интервјуу за Спутњик.

То је, како је додао, дестабилизирајући фактор којим се ствара не само војна претња становништву, него и у потпуности демотивише косовска делегацију да иде путем трагања за мирним решењем узимајући у обзир реалности на терену.

"То је и подстицај да се саботира спровођење свих раније постигнутих споразума, укључујући Бриселски, формирање ЗСО и све друго што је требало да олакша живот људи на терену и да осигура гаранције безбедности", рекао је руски званичник.

Он је истакао да су Србија и Русија јединствене када је реч о оцени геополитичких процеса у свету те да пријатељство две земље није уперено ни против кога.

На питање какву ће поруку пренети у Москву након сусрета с председником Александром Вучићем у Београду, Грушко одговара:

"Нема никаквих тајни, разговори су прошли у доброј, отвореној атмосфери, постоји блискост у ставовима по читавом низу регионалних проблема, јединствени смо када је о реч о оцени геополитичких процеса у свету".

"Констатовали смо да наши српски пријатељи придају велики значај недавно одржаним разговорима председника Русије Владимира Путина и председника САД Џозефа Бајдена и договорили се да ћемо и даље максимално развијати политички дијалог, економске, културне и духовне везе. Суђено нам је пријатељство, а то пријателство није уперено ни против кога. Најдубљи, суштински интерес Русије је мир на Балкану", рекао је Грушко.

Грушко се током посете Београду осим са председником Александром Вучићем састао и са председником Скупштине Ивицом Дачићем, патријархом Порфиријем и министром спољних послова Србије Николом Селаковићем.

Шта је Расим Љајић рекао о косовском питању, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА