Најновије

Да ли ће Румунија признати тзв. Косово?

Румунија, једна од пет земаља ЕУ које не признају независност Косова, поновила је да њен став по питању Косова остаје принципијелан и непромењлив.

Косово и Метохија. (Фото: pixabay. com)

Као и да подржава решење питања статуса засновано на сагласности Београда и Приштине.

"Румунија ће подржати решење питања статуса Косова ако се заснива на сагласности обе стране, ако доприноси регионалној стабилности и ако буде у складу са међународним правом. Узајамно прихватљив споразум као резултат дијалога уз посредовање ЕУ пружиће снажан подстрек за даљи развој читавог региона", наводи се у одговору Министарства спољних послова Румуније за Кљан Косова.

Званични Букурешт позива Приштину да изгради свеобухватну платформу која ће преговорима и компромисом резултирати коначним и изводљивим споразумом између Косова и Србије, преноси Косово онлајн.

"Дијалог уз посредство ЕУ и САД остаје камен темељац процеса нормализације између Београда и Приштине. Подстичемо Приштину да настави са изградњом свеобухватне, реалне и кохерентне платформе, која ће преговорима и компромисом резултирати коначним споразумом који је изводљив и применљив у складу са међународним правом", став је Министарства спољних послова Румуније.

Букурешт "дели разумевање сложених проблема" са којима се суочавају обе стране, али "помирење је једини пут напред", наводи се у одговору румунског МСП Кљану Косова и истиче да је договор могућ само ако буде воље са обе стране.

Зеленски провоцирао Русе надомак! Доњецка Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА