Најновије

ВУЧИЋ ОПЕТ УХВАЋЕН У ЛАЖИ: Саопштење Амбасаде САД га раскринкава!

Наводе председника Србије Александра Вучића, али и Министарства унутрашњих послова о сарадњи са Федералним истражним бироом Сједињених Америчких Држава (ФБИ) у истрази против Вељка Беливука и његове криминалне групе, потпуно може разјаснити, односно демантовати, саопштење амбасаде САД које датира с почетка јуна 2021. године, а у ком се говори о отвореној сарадњи Бироа и овдашњих истражних органа.

Александар Вучић (фото: predsednik.rs)

О сарадњи српских истражних органа и ФБИ говорио је Небојша Стефановић, некадашњи министар унутрашњих послова, садашњи војни, рекавши да је истрага започета у време када је обављао дужност министра унутрашњих послова.

„Очигледно је кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне коју су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају такву технологију. Информације које је ФБИ поделио са европским и нашим службама значајно су помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против ове криминалне групе“, рекао је Небојша Стефановић.

Затим је гостујући на РТС Вучић казао да ФБИ „није радио под милим богом ништа“ и да није учествовао у истрази, већ је заслуге приписао овдашњим безбедносним службама.

„ФБИ није урадио ништа по овом питању. Нема учешћа ФБИ у случају Беливук, јер нам ништа нису доставили. Радиле су наша полиција и БИА“, демантовао је јуче Вучић свог министра одбране Небојшу Стефановића.

У међувремену се огласило и Министарство унутрашњих послова које у одговору Танјугу кажу да не постоји ниједан документ који указује да је ФБИ помогао у разбијању криминалне групе Вељка Беливука

„Министарство унутрашњих послова Републике Србије саопштило је да не располаже сазнањима, нити у евиденцијама МУП-а постоји и један податак или документ који би био потврда сарадње или било какве размене оперативних информација са ФБИ у циљу криминалистичке обраде и процесуирања оптужених лица организатора организоване криминалне групе Беливук-Миљковић“, навео је МУП.

Да је председник слагао и да су стране службе ипак имале учешћа у овом случају и да су са српском полицијом и службама сарађивале у борби против организованог криминала, доказује и  саопштење објављено на сајту америчке амбасаде 8. јуна ове године, у ком су наведене ближе информације о раду ФБИ у Србији.

„Као део текуће координиране операције с партнерима у сфери спровођења закона широм света, Федерални истражни биро Сједињених Америчких Држава (ФБИ) ради са Србијом на спречавању организованих криминалних активности, посебно оних у којима се користи шифрована комуникација за прикривање кривичних дела. Ова операција, позната као Тројански штит/Зелени сигнал, једна је од највећих и најсавршенијих полицијских операција икада спроведених у борби против организованог криминала. Почевши од 7. јуна изведен је читав низ изузетно обимних полицијских акција на територији више земаља света које су резултирале стотинама хапшења“, наводи се у саопштењу.

„Ова операција јасно показује да све јаче партнерство између ФБИ и српских органа води ка побољшању безбедности грађана обеју земаља расплићући мреже међународног организованог криминала“, рекао је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри, наводи се у саопштењу.

Како се даље појашњава, уз подршку ЕВРОПОЛ-а и у координацији са америчком Агенцијом за сузбијање наркотика (ДЕА), ФБИ је партнер са Холандском националном полицијом (Политие), Полицијом Шведске (Полисен), Аустралијском федералном полицијом (АФП), органима за спровођење закона Србије и других држава ради обраде података из преко 25 милиона порука прикупљених од стране ФБИ у периоду од 18 месеци, током којег су криминалци разговарали о својим активностима преко уређаја повезаних са системом АНОМ. Овако детаљан увид омогућава идентификацију и циљање високо позиционираних вођа криминалних банди широм света. Операција Тројански штит/Зелени сигнал омогућиће Влади Србије и Европолу да буду далеко боље обавештени о организованом криминалу како у Србији тако и у Европској унији.

А француски Ле Монд писао је о везама Вучића и Мила са организованим криминалом, опширније ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА