Најновије

ВАКЦИНЕ ВАМ НЕЋЕ ПОМОЋИ! Нова варијанта Ковид-19 ефикасно избегава антитела изазвана Фајзером и АстраЗенеком!

Нова А.30 варијанта коронавируса, откривена у Анголи и Шведској, веома је отпорна на антитела изазвана вакцинама Пфизер и АстраЗенеца, показала је нова лабораторијска студија, пише Раша Тудеј.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Тим из Немачке је погледао ретку варијанту А.30 која је први пут забележена у Танзанији, а касније откривена код неколико пацијената у Анголи и Шведској овог пролећа. Упоредили су мутацију са Бета и Ета варијантама. Бета је изабран јер има „највиши ниво“ отпорности на антитела, рекли су истраживачи.

Према студији објављеној у рецензираном часопису Cellular & Molecular Immunology ове недеље, варијанта А.30 је показала побољшану способност да уђе у већину ћелија домаћина, укључујући ћелије бубрега, јетре и плућа.

Мутација „улази у одређене ћелијске линије са повећаном ефикасношћу и избегава неутрализацију посредовану антителима“, показала је студија.

„Укратко, А.30 показује преференцију ћелијске линије која није примећена за друге вирусне варијанте и ефикасно избегава неутрализацију антителима изазваним вакцинацијом ChAdOx1 nCoV-19 [АстраЗенека] or BNT162b2 [Фајзер]“

Варијанта се такође показала отпорном на моноклонални лек Бамланивимаб, који се користи за лечење Ковид-19, али је био рањив на коктел Бамланивимаба и Етесевимаба.

А.30 до сада није наведен од стране Светске здравствене организације (СЗО) као варијанта од интереса или забринутости, због ниске преваленције.

Истина о спољном дугу Србије - много је горе него што вам напредњаци говоре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА