Најновије

"Ако се не одазовете на вакцинацију, долазе вам на врата!"

Породични лекари у Хрватској добили су ново упутство о организацији и распореду рада када је у питању вакцинација пацијената против короне.

Вакцина. (Фото: pixabay. com)

Министарство здравља Хрватске послало је допис породичним лекарима с новим упутствима.

Ако пацијент одбије вакцинацију, уписује се у картон.

Посебно се истиче упутство да се пацијенту који одбије вакцину тај податак уписује у картон.

Ако то не успеју телефонски, имаће рок од 30 дана да са патронажном сестром обиђу пацијенте у њиховим кућама и, ако пацијенти на то пристану, вакцинишу.

Министар здравља Вили Берош јуче је на прес конференцији Кризног штаба најавио нову одлуку.

„Наш циљ је да заштитимо наше старије, особе преко 65 година. Донели смо одлуку о расподели рада за породичне лекаре. 40 посто наших суграђана који су старији од 80 није вакцинисано.

Међу онима који су старији од 65 година, њих 31.3 посто није вакцинисано. 267.176 наших суграђана је то. То су најизложеније особе. Стога је од основног значаја доћи до тих болесника.

Породични лекари су обавезни у року од 15 дана да позову све пацијенте старости изнад 65 година који нису вакцинисани, а то једино могу они због ГДПР-а, морају их назвати и комуницирати о ситуацију око вакцинације.

Ако пацијенте не добију телефоном, ићи ће се код њих кући

Ако не успеју, у року од 30 дана морају да обавесте наше старије суграђане о вакцинацији“, рекао је Берош.

Додао је да ће лекари о свему учињеном морати да обавесте Министарство.

„То чинимо да спасимо све које спасити можемо. Апелујем на све старије суграђане да отворе патронажним сестрама и да се јаве својим лекарима.

Вакцинација спашава животе. Имамо 156 епидемиолога који годину и по дана раде да би спречили тешке последице епидемије. Не можемо све дати њима.

Наши суграђани, поготово старији, верују својим лекарима. Верујем да ће ипак превладати разум и да ће сачувати своје здравље, ово је нужан и потребан корак“, рекао је Берош.

Породични лекари: Доста нам је овога

Породични лекари поручили су да им је доста да се све сваљује на њих након јучерашње одлуке Берошевог министарства да су у обавези у року од 15 дана да позову све пацијенте старости изнад 65 година који нису вакцинисани да дођу и вакцинишу се.

Породични лекари поручују да тај посао раде откако су у Хрватској доступне вакцине.

Сматрају да нови налог нема сврхе, а уз то им се, рекли су нам, нова обавеза намеће док су претрпани послом јер им је дошла и вакцина против грипа, којом сад вакцинишу пацијенте.

Др. Кроло: Стално смо позивали на вакцинацију, вакцинисали су се сви који су то хтели

Породична докторка Викица Кроло, уједно и заменица председника Хрватске докторске коморе, за Index је рекла да разуме да министар жели нешто да предузме у трену кад су бројке овако високе, но наводи да је немогуће испунити ову, како каже, новонаметнуту обавезу из више разлога.

„Досад смо дали све од себе и стално позивали на вакцинацију, вакцинисали су се сви који су то хтјели.

Грађане смо досад о томе обавијестили, па им нова информација ни не треба. Друго, ми породични лекари смо најоптерећенији, сваки дан имам преко 100 контаката с пацијентима, не знам кад бих стигла поново све да позовем.

И трећа ствар је да смо управо добили вакцину против грипа којим вакцинишемо пацијенте, а уз то имамо и јако пуно позива за одлазак у кућне посете како бисмо старије пацијенте који су немоћни вакцинисали против грипа“, објаснила је за Index др. Кроло. „.

Наводи да је ово велик захтев министра јер не зна како би још и то стигли уз све горе наведено.

„Уосталом, не видим смисла у свему томе. Нема никакве користи од тога осим додатног оптерећења лекара породичне медицине.

Вакцинисали смо све који су хтели. Извештај ХЗЗО-а за прошлу годину показао је да је породична медицина лани остварила 42 милиона контаката с пацијентима.

Истовремено су болнице пружиле 30 посто мање услуга те су једино породични лекари прошле године имали пораст у броју услуга за неколико посто. У ситуацији кад цело здравство ради мање, у породичној број контаката расте“, рекла нам је др. Кроло.

Свесна је, каже, да је свим лекарима тешко у овој ситуацији која траје преко годину и по, но доста јој је, додаје, и тога да се стално упире прстом у породичне лекаре.

„Увек се иде по нама, само се упире у породичну медицину. А нас је све мање, све смо старији и оптерећенији. Ако се наши грађани не желе вакцинисати, како да их више приволимо да то учине, јер смо све одрадили како би се они вакцинисали? Тако да не видим сврху у томе и могу рећи како је овог стварно доста.

Једини смо дали и радили више од свих здравствених радника, што је показао извјештај ХЗЗО-а“, рекла је др. Кроло.

Др. Балинт: Не смемо их наговарати на вакцинисање

Примаријус Инес Балинт из Надзорног одбора КОХОМ-а (Координација хрватске породичне медицине) чуди се како министар може наметнути нову обавезу породичним лекарима који су, како истиче, дали велики обол у скрби и цепљењу пацијената против ковида последњих годину дана.

„Ја сам лично вакцинисала преко 500 пацијената својом руком, што у ординацији што у кућној посети, те сам и досад итекако покушала мотивисати пацијенте за вакцинацију.

С обзиром на количину информација које пацијенти свакодневно добијају, породични лекари, колико год се трудили, укључујући и патронажну службу, нажалост, не могу променити мишљење појединаца нити их смемо наговарати на вакцинацију“, рекла је за Index др. Балинт.

„Највише радимо, а стално добијамо пацке“

Но додаје да су они ионако у свакодневном контакту с пацијентима који нису вакцинисани те их информишу о томе да се јаве на пункт за вакцинацију, док су оне који су у домовима за старије вакцинисали у кућној посети пре одласка у дом.

„У овој епидемији ми у обитељској свакодневно имамо десетак контаката с пацијентима сумњивим на ковид те још телефонске контакте с пацијентима оболелима од ковида како бисмо их прегледавали по потреби. Нама у идућих 10-ак дана предстоји вакцинација против грипа. Наравно да ћемо све старије који се дођу вакцинисати покушати мотивисати да се вакцинишу и против ковида ако још нису, а то смо већ и радили.

Но више од тога, у овом тренутку, породични доктори не могу“, објашњава др. Балинт.
„Највише радимо, а стално добијамо пацке“

Посебно их оптерећује што свакодневно, уз стотине контаката с пацијентима, имају још пуно административног посла, који им се, како додаје, стално намеће.

„Уопће не желим коментарисати министрову изјаву ‘морају’, јер породични лекари знају своју дужност сагласно својим компетенцијама и поштено и одговорно раде свој посао, а од здравствене администрације стално добивају пацке да не раде свој посао. И онда још добију нова задужења која ‘морају’ испунити“, истакнула је др. Балинт.

За крај је истакла да је породична медицина ионако девастирана с обзиром на то да имају 733 лекара старија од 60 те од тога 170 лекара који су старији од 65 година.

„Све ово само доводи до мањег интереса младог кадра за породичном медициномте до пензионисања старијих лекара чим испуне услове за пензију.

Ми ћемо и даље давати свој велики допринос у борби против пандемије, досад смо се максимално трудили те се трудимо и даље да мотивишемо одрасле пацијенте, а нарочито старије од 65 година, на вакцинацију“, закључује др. Балинт.

Вашингтон жели да повуче непримерен потез, али Москва има спреман одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА