Најновије

"СТОП СОРОШУ": Мађарска креће у кривично гоњење невладиних организација које помажу мигрантима

Мађарски парламент усвојио је данас пакет-закон под називом „Стоп Сорошу“ којим се омогућава кривично гоњење невладиних организација ако помажу мигрантима, пренела је агенција Франс прес.

Орбан и Сорош (Фото: Синхуа/Правда)

Премијер Виктор Орбан је после победе на парламентарним изборима обећао да ће предложити такав закон који је у парламенту изгласан са 160 гласова „за“ и 18 „против“.

Орбан је раније покренуо кампању против Џорџа Сороша (87), америчког милијардера мађарског порекла кога оптужује да преко невладине организација које финансира, подстиче масовно досељавање у Европу.

По новом закону је предвиђена казна до годину дана затвора за сваку особу која помогне особи која је илегално ушла у Мађарску из земље која није у „Шенгенском простору“. Казне нема ако је особа добила помоћ док је била изложена некој непосредној опасности.

Пре усвајања закона, донета је и измена Устава по којој не сме да се „угрози састав мађарског становништва“. Та уставна одредба има за циљ да неуставним прогласи квоте за пријем миграната које и Мађарској налаже Европска унија.

Измена Устава такође „забрањује бескућништво“, а отвара могућност формирања нових судова за случајеве који се тичу јавне управе и каже да држава „мора да брани хришћанску културу Мађарске“.

За ту измену је гласао 159 посланика, док их је пет било против, пренела је агенција АП.

Украјина најављује куповину америчког ракетног ПВО система “Патриот”, више о томе ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сороша у Мађарској зову сатана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА