Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋА СИМБИОЗА ВАТРЕНЕ МОЋИ: Српске хаубице НОРА Б-52 ће подржавати руске тенкове Т-80У!

Јуче је Република Кипар прославила своју 59-ту годишњицу од своје независности. У главном граду државе- Никозији организована је војна парада. У њој су учествовале јединице национале гарде, и други безбедносних структура. Виђено је и ново наоружање од који су се посебне истакле самоходна хаубице српске производње НОРА Б-52 и оклопни аутомобил „Милош“

Тенк Т80 (Фото: јутјуб)

Интересантно је приметити да је главна карактеристика овог догађаја високо присуство борбене технике руског порекла. Кипарске оклопно-механизоване јединице су углавном опремљене руским тенковима и борбени возилима пешадије, којој су се сада придружиле и српске самоходне хаубице и оклопни аутомобили.

Наиме, основну ватрену моћ оклопних јединица кипарске армије чине руски основни борбени тенкови Т-80У и Т-80УК. Ради се о првим тенковима које покрећу гасотубински мотори ГТД-1250 који генеришу 1250 коњских снага. Они су произведени у другој половини 80-их година прошлог века. Поред њих ту се налазе и француски тенкови АМХ-30В2 који су већ застарели и који више не испуњавају строге захтеве модерне војске.

Први контигент испоручене технике је одговарао еквиваленту тенковског батаљона. Укупно је испоручен 41 тенк опремљен гасорутбинским мотором. Руска техника се добро показала, да би ускоро био потписан нови уговор око испоруке додатне количне тенкова. Минисатрство одбране Кипра је набавило и тешке оклопне ремонтне машине на бази тенкова Т-80 који носе ознаку БРЭМ-80У.

За ојачавање својих механизованих јединица, Кипрани су посегли за набавком борбених возила пешадије БМП-3. Укупно је наручено њих 40-ак.

Такође, на војној паради су виђени и ракетни ПВО системи кратког и средњег домета „Тор-М1“ и „Бук-М1“, који се иначе ретко могу видети осим у оваквим приликама. Што се тиче ваздухопловне компоненте виђени су ударни хеликоптери Ми-35П.

Интересантно је да ће ватрену подршку оклопно-механизованим јединицама која се углавном састоји од руске борбене технике давати четири батерије нових српских самоходних хаубица Нора Б-52. Наиме, Кипар је од Републике Србије набавио 24 далекометна артиљеријска оруђа која се налазе на камионској шасији. Ове самохотке су по први пут учествовале на војној паради јер си тек недавно набављене. Поред њих ту се појавило и вишенаменско оклопно возило „Милош“ такође српске производње, које је Кипар такође купио. Оно ће углавном бити ангажовано у војно-полицијским и специјалним јединицама националне гарде.

Нора Б-52 (скр. од Ново оружје артиљерије) је самоходна хаубица. Настала је услед потребе за новом, брзом и покретном самоходном хаубицом која ће заменити стару.

Нора (Фото: vs. rs)

Конструисана је на основу топа-хаубице 152 mm M84 НOРA-A са новим калибром 155 mm,монтираног на камион КамАЗ-63501 или ФAП-2632 са погоном 8×8. Уместо овога, могућа је и уградња топа Д-20. Једну батерију “Нора” чини шeст самоходних хаубица, једно до два возила за превоз и претовар муниције (логистичко возило), типа КамАЗ-43118 са погоном 6×6 и једно возило специјализовано за извиђање.

Поседује комплетну оклопну заштиту за посаду, оруђе и борбени комплет муниције против пешадијског наоружања и шрапнела. Повећана је и отпорност платформе на нагазне мине. Веома битне чињенице су повећање степена заштите резервоара за гориво и складишта за муницију – две критичне тачке сваког оклопног возила, укључујући ту и тенкове.

Ефективни домет са стандардним пројектилом је око 30км, а активно-реактивним 42км. Са специјалним типовима граната са реактивним елементима, Нора може да оствари удар по циљевима на даљинима 56+км. У току је развој артиљеријске муниције HE V-LAP. Њеним увођењем ефективни домет ће бити увећан на чак 67км.

О руској ракетној крстарици “Маршал Устинов” више сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА