Најновије

МАДУРО ВЕЖБА МОЋНЕ ПРОТИВРАКЕТНЕ СИСТЕМЕ: Ирански танкери са нафтом морају да дођу до Венецуеле!

Венецуеланске власти упутиле су на атлантску обалу противваздушне ракетне системе, спремајући се за долазак пет иранских танкера, чије се упловљавање очекује у наредна 24 часа. Око милион и по барела нафте предмет је спора Каракаса и Техерана са Вашингтоном, који је обема владама увео санкције.

Противракетни систем Венецуеле (Фото: Јутјуб)

Председник Венецуеле Николас Мадуро се састао са командантима оружаних снага, најављујући вежбу противваздушних снага на обали Атлантског океана, нешто више од 24 часа пре него што ће се на хоризонту појавити ирански танкери.

Техеран и Каракас су оштро упозорили Сједињене Америчке Државе да ће одговорити на било какав покушај спречавања танкера да искрцају нафту у Венецуели. Администрација Доналда Трампа и Мадуров ривал Хуан Гваидо тврде да је товар плаћен "крвавом златом".

"Сведоци смо војних вежби на којима се тестирају најпрецизнији ракетни системи за одбрану обале и мора... Тестирамо руски систем Бук, апсолутно прецизан... моћне ракете", рекао је Мадуро.

Последњих седмица, Американци су појачали морнаричке снаге у Карипском мору, наводећи да je то резултат ширења акција против нарко-картела.

На око 200 миља од обале Венецуеле, иранске танкере ће дочекати венецуелански бродови и ратно ваздухопловство, најавио је раније министар одбране Владимир Падрино Лопез

Иако је Вашингтон одбацио било какву везу са недавним искрцавањем тридесетак наоружаних особа на венецуеланску обалу, односи две државе су већ годинама на ивици конфликта, пре свега јер Вашингтон здушно подржава паралелну владу Хуана Гваида.

Гваидо, који је после неуспешног државног удара остао без неколицине саветника, затражио је да се испорука нафте из Ирана заустави, тврдећи да Мадуро гориво плаћа "крвавим златом" из рудника на југу државе.

Лидер венецуеланске опозиције је, такође, рекао и да је у последњих неколико дана на аеродром у Каракасу слетело 17 иранских авиона, напомињући да је, можда, на тај начин допремљено оружје за режим Николаса Мадура.

Истовремено, Техеран је упозорио Американце да ће сносити озбиљне последице уколико покушају да зауставе конвој танкера који плови ка Венецуели.

Русија остаје привржена Уговору о отвореном небу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА