Најновије

ОРУЖЈЕ КАКВО СВЕТ ДО САДА НИЈЕ ВИДЕО: Руски војни новитети леде крв у жилама! (ВИДЕО)

Руско Министарство одбране сваке године поручује на хиљаде јединица савремене борбене технике, а производња и усавршавање наоружања су стално у току. Војска ће већ у блиској будућности добити јединствено оружје базирано на другим физичким принципима — дословно као из научно-фантастичних филмова.

Руска ратна авијација, руске ракете, руска војска. (Фото: mid.ru)

Издвајамо занимљиве новитете који се у будућности очекују у саставу руских снага.

Ваздушна армада

Перспективни авијациони комплекс за далеко пресретање (ПАК ДП) замениће хиперсонични ловац-пресретач МиГ-31. Радови на том пројекту почели су 2017. године. Иако конструктори предлажу неколико верзија, већ сада је јасно да ће авион бити бржи, покретнији и са моћнијим ударним способностима.

Међутим, стварање новог борбеног авиона није брз процес. Према проценама експерата, за ПАК ДП биће потребно још најмање 10 година. До тада ће се завршити животни циклус „тридесет јединица“.

Овај перспективни пресретач ће добити најновију радио-електронску опрему, а већину задатака при управљању летелицом ће преузети вештачка интелигенција. Осим тога, авион ће моћи да носи више оружја, биће лакши и неприметнији за радаре.

Постоји још један авион будућности – перспективни авијациони комплекс дугог домета (ПАК ДА), који би требало да замени стратешке бомбардере Ту-95, Ту-160, као и Ту-22М3. 

Крајем децембра је саопштено да је први прототип мотора за нови носач ракета већ направљен и да се монтира, а паралелно се припрема још неколико мотора. ПАК ДА се прави према шеми „летеће крило“, са стелт технологијом. Познато је да може да проведе у ваздуху до 30 сати и да прелази десетине хиљада километара. За сада није решено да ли ће носач ракета бити хиперсоничан или неће летети брже од звука, али ће засигурно бити опремљен најнапреднијом радио-електроником и аутоматизацијом.

Треба поменути и тешке ударне беспилотне летелице које би могле да ступе у састав Ваздушно-космичких снага нешто раније од оних са посадом. С тим у вези, најновији дрон С-70 „Охотњик“ (на српском „Ловац“) већ је извео неколико летова, укључујући и у својству ловца-пресретача. Испоруке „Охотњика“ трупама планиране су већ за 2024. годину.

„Посејдон“ — задаје главобољу Американцима

Један од најишчекиванијих „новитета“ је за руску ратну морнарицу подводно пловило „Посејдон“. Пројекат изазива велику забринутост Америке, јер је од његовог ступања у наоружање америчка моћна противракетна одбрана у ризику да постане апсолутно бескорисна. 

„Посејдон“ се под водом креће брже од подморница и у стању је да се спусти на дубину преко једног километра. Има мотор на нуклеарни погон, стога му домет није ограничен. Руте „Посејдона“ су непредвидиве. Бојева глава ове беспилотне подморнице је конвенционална или нуклеарна. Према процени експерата, бојева глава, која достиже снагу 100 килотона, биће у стању да нанесе непоправљиву штету свакој приобалној држави. За сада се не зна тачно када ће руска војска добити „Посејдон“ у саставу наоружања.

Још један велики пројекат који се реализује за руску морнарицу су вишенаменске нуклеарне подморнице пете генерације „Хаски“. Њихова главна намена је супротстављање америчким стратешким подморницама класе „Охајо“ и „Колумбија“, као и групама носача авиона.

Планиране су две верзије нуклеалних подморница тог типа — наоружане противбродским крстарећим ракетама „Калибар“ и хиперсоничним противбродским „Цирконима“. Према речима стручњака, почетак изградње главног брода серије биће обављено иза 2025. године, а током његове изградње узимаће се у обзир искуство производње подморница пројеката „Јасен“ и „Бореј-М“.

Од „Буревесника“ до „Прометеја“

Много тога интересантног се спрема и по ракетној тематици. Конкретно, приводи се крају рад на пројекту тешке интерконтиненталне балистичке ракете РС-28 „Сармат“ која ће заменити најмоћнији нуклеарни систем на свету Р-36М2 „Војвода“. Летачка тестирања ће почети у блиској будућности – очекује се да ће систем ступити на борбено дежурство 2022. године.

Главна карактеристика „Сармата“ је способност удара и преко Северног и преко јужног пола. Домет гађања је 18 хиљада километара. Ракета тешка 200 тона у стању је да истовремено лансира на други континент до 15 бојених глава снаге по 750 килотона. Истовремено, „Сармат“ ће бити опремљен и најновијим суперсоничним блоком „Авангард“. Експерти сматрају да ће РС-28 „повући“ до четири таква брза ракетна система.

Још један стратешки ударни комплекс будућности је „Буревесник“. То је крстарећа ракета која ниско лети са мотором на нуклеарни погон. Њене карактеристике омогућавају јој да се креће заобилазећи сва подручја противракетне одбране.

Снаге ПВО ће добити перспективни противавионски систем С-500 „Прометеј“, који тренутно пролази државна тестирања, а серијска производња и испоруке трупама планиране су у наредним годинама. Домет С-500 је око 600 километара. „Прометеј“ је у стању да решава задатке и противваздухопловне и противракетне одбране, као и да пресреће мете чак и у свемиру. Истовремено гађа десетине објеката који лете брзином од седам километара у секунди.

Осим тога, руски ПВО систем ће учинити снажнијим јединствени ласерски систем „Пересвет“. Реч је о новом оружју које је намењено ометању рада сателита и дронова, као и да утиче на опрему ракета и пилота авиона или хеликоптера. „Пересвет“ је од децембра 2018. године на експерименталном борбеном дежурству и користи се за покривање мобилних ракетних система.

Међутим, он није једини борбени ласер намењен руској војсци. Крајем децембра је заменик министра одбране Алексеј Криворучко саопштио да се израђују и други системи за борбу против непријатељских дронова, оптичко-електронских и радио-електронских средстава.

Професор Танасковић проговорио о Дејтонског споразуму и подлом плану Приштине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА