Најновије

РУСКА ВОЈСКА ДОБИЈА ПАМЕТНЕ ТЕНКОВЕ: Робот циља, човек пуца

Руска војска ће добити 20 најсавременијих "Т-14 армата" тенкова до краја године, објавио је заменик министра одбране Русије Алексеј Криворучко.

Армата (Фото: Министарство одбране Русије)

"Т-14 армата" тенк је најновија верзија ове серије и тренутно се спроводе испитивања на терену. Иако је то возило са људском посадом, већина функција је роботизована.

воручко.

"Т-14 армата" тенк је најновија верзија ове серије и тренутно се спроводе испитивања на терену. Иако је то возило са људском посадом, већина функција је роботизована.

Припремио Драган Милутиновић
Посада "армате" не мора прецизно да нишани, већ само угрубо - електроника ће урадити остало, одредити тачно растојање до мете и нациљати је, каже министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Руски министар одбране објашњава да тенк заправо користи елементе вештачке интелигенције како би помогао посади да дејствује по мети, што је додатна безбедност.

"Пуњење, нишањење и испаљивање се од почетка до краја обављају помоћу вештачке интелигенције, што посади оставља само да донесе одлуку да се пуца", истиче Шојгу.

Возило тешко 48 тона дичи се куполом без посаде, која има глатку цев топа 2А82-1М калибра 125 милиметара, способну за самостално пуњење.

Купола без посаде омогућава војницима да седе у оклопљеној капсули унутар тенка, уместо крај топа, као код традиционалних тенкова. Тако је посада заштићенија од непријатељске ватре.

"Тенк је такође опремљен "нуклеарном, биолошком и хемијском заштитом, аутоматским системом за гашење пожара и лансером димних граната. Нови "Афганит" систем активне заштите штити возило од вођених антитенковских пројектила и ракета", објашњава Сергеј Шојгу.

Произвођач "Уралвагонзавод" такође развија беспилотну верзију тог тенка у ограниченом броју примерака, који ће се користити за тестирање "технологије без људске посаде за друге копнене роботе".

О српској бригади '’ВОЈИН'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА