Најновије

АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ "ХИМАРС" УКРАЈИНИ? Док Руси напредују на истоку, Бајден спрема нови пакет оружја за Кијев!

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена се спрема да појача наоружање Украјине, тако што ће послати напредне, дугометне ракетне системе, који су сада главни захтев украјинских званичника, рекло је више неименованих званичника.

Фото: public

Администрација разматра слање система као део већег пакета војне и безбедносне помоћи Украјини, што би могло да се обелодани следеће недеље, пренео је Си-Ен-Ен.

Високи украјински званичници, укључујући и председника Володимира Зеленског, затражили су претходних недеља од САД и њених савезника да им обезбеде вишецевни ракетни систем.

Оружани системи произведени у САД могу да испаљују салве ракета стотинама километара далеко, много даље од било којег система који Украјина већ има, а за који Украјинци тврде да би могао да промени игру у њиховом рату против Русије.

Други систем који су Украјинци тражили је артиљеријска ракета високе покретљивости, позната као ХИМАРС, лакши систем на точковима способан да испаљује многе исте врсте муниције као и вишецевни ракетни бацачи.

Руска војска је последњих недеља ударила Украјину на истоку, где је Украјина надјачана бројно и оружано, рекли су украјински званичници.

Бајденова администрација недељама је разматрала да ли да пошаље ракетне системе, због забринутости које је изнео Савет за националну безбедност да би Украјина могла да користи системе за извођење офанзивних напада унутар Русије, рекли су званичници.

Најмање три украјинска војника предала су се данас у Азовстаљу, изјавио је портпарол Народне милиције ДНР. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА