Најновије

"Биће све више плате у еврима и све више бедних људи"

Србија клизи у кризу јавних финансија, са тренутном инфлацијом вишом од 10 одсто ушли смо у критичну зону, а повећање пензија од 19 одсто појешће инфлација, истакао је у емисији "Иза вести" Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а. Он је додао да ћемо имати све више плате у еврима и све више беднијих људи, јер грађани не једу евре већ храну која је поскупела за 20 одсто и купују гориво које је такође поскупело.

„Биће све више бедних људи и биће све више плате у еврима. Курс ће да се држи, а цене расте. Мораће да се прилагођавају плате и пензије, али ћете за те паре моћи да кипите мање“, упозорио је Ћулибрк.

Он је објаснио да ће најављено јануарско повећање пензија од 19 одсто бити довољно уколико пензионери данас купују на чекове са одложеним плаћањем на шест месеци. Додаје да у јануару неће бити ни на нули јер ће производи до тада додатно поскупети.

„Пензионери и запослени ће изгубити трку са инфлацијом јер је то трка у којој нема добитника“, рекао је Ћулибрк.

Упитан ко је одговоран за инфлацију која је званично 11,9 одсто, а за коју се предвиђа да ће до краја године бити 14, гост „Иза вести“ напомиње да су пола одговорни спољашњи фактори, а пола Влада Србије.

Објашњава да не може да се утиче на стање у свету, цену нафте и гаса на светском тржишту, али да се влада, с друге стране, понашала као пијани милионер и делила новац грађанима и шаком и капом. Он подсећа на извештај Фискалног савета, према којем је „бацањем новца из хеликоптера“ потрошено две милијарде евра.

„Влада је досипала уље на ватру инфлацији која се већ била разбуктала. Део тих трошкова је увезен са стране. Додатни проблем је што је нама храна поскупела, а основни животни производи су замрзнути од новембра. То ће исто морати да се плати кад-тад. Држава је терет пребацила на произвођаче, они сада лошије послују. Не можете држати замрзнуте цене за сва времена. Када пустите оне ће поскупети више него да су лагано усклађиване“, рекао је Ћулибрк.

Упитан шта ради Народна банка Србије, он каже да је њен главни задатак стабилност цена, али да наша централна банка као да је променила циљ а да то никоме није рекла. „Као да је циљ чување стабилности евра и он је 117 динара већ пет година“, напомиње Ћулибрк.

Говорећи о инфлацији и јавним предузећима, Ћулибрк каже да не може да се утиче на цену енергената у свету, али може на цену производње струје „само да нисте дозволили да се ЕПС распадне“.

„Да су нормална врамена ми би струју извозили, а ЕПС би бележио профите. А ми купујемо сада када је најскупља струја на свету и морамо да се задужујемо“, истакао је Ћулибрк.

Указује на то да ће цену стања у јавним предузећима платити грађани тако што ће ЕПС и Србијагас на крају године исказати губитке које неће моћи да покрују, они ће се претворити у јавни дуг, а њега плаћају сви порески обвезници.

„Три деценије слушам о реструктурирању јавних предузећа. И на шта се свела. И даље управљају партијски кадрови који појма немају о бизнису тих компанија. Грађани на крају плате. Можда имају привид ако им не стигне повећан рачун, но платиће кад-тад. Држава ће се задужити да би намирила дубиозе тих предузећа“, рекао је гостујући на Н1.

Он каже да га плаше аналогије и паралеле са кризом 2008. године, јер смо и тада, подсећа, имали раст али и лоше потезе власти.

„Имали смо власт која је у јесен донела лудачку одлуку да се пензије повећају за 29 одсто, када је цео свет улазио у рецесију. И од тада се нисмо опоравили“, упозорава Ћулибрк и указује да исто што је радио Мирко Цветковић сада ради његов највећи критичар Александар Вучић.

За такве потезе власти као једино објашњење види популизам.

„Грађани као да су омађијани. Као да не схватају да сада могу да купе мање него пре годину дана… Вештачки се приказује да сте имали плату од 390 евра, а сада 600 евра. Па је л’ једемо евре или поврће које је поскупело 20 одсто, купујемо гориво које је поскупело 20 посто…“, пита Ћулибрк.

Истиче да Народна банка „има фикцију“ да се одржи курс, чиме се на вештачки начин повећава БДП.

„Када поделите 60.000 са 120 то је 500 евра, а са 140 то је мање. И дугови се изражавају у еврима па испада да нам је и дуг мањи него што јесте“, објашњава економски новинар тренутну ситуацију.

О руском напредовању на фронту у Украјини читајте ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА