Најновије

ДОДИК: Русија – један од центара светске моћи са којим треба разговарати

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је циљ његовог одласка у Русију јачање позиције Републике Српске у несумњиво једном од главних центара светске моћи, који би требало да посети и у септембру

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

Додик је истакао да је уочи одласка у Санкт Петербург на састанак са председником Русије Владимиром Путином размишљао о томе да би то могло да изазове неке негативне посљедице.

– До самог одласка на авион имао сам позиве из Европе и Сарајева. Говорили су да ми то не треба. Али, сматрам да рат у Украјини није наша ствар, осим овог генералног приступа против рата и да то се у суштини води рат између Русије и тог либералног света који пада – рекао је Додик за Глас Српске.

Додик је нагласио да је његова улога да представља народ, те да сматра да треба са Русијом да се разговара.

– Ето, сада и Американци траже неке састанке. Разговарали смо као да нема рата. Основне теме су биле везане за наш простор, како направити гасовод, како учинити неке ствари за већи утицај руског капитала – навео је Додик.

Он је истакао да, да се инсистирало да се Русима уведу санкције, да БиХ буде проглашена за непријатељску земљу, гас би се у овој земљи плаћао пет-шест пута скупље.

– Ево видимо да се са Путином састаје (турски председник Реџеп Тајип) Ердоган. Имамо нову конфигурацију односа у свету, ту су Кина, Индија и Иран, 80 одсто планете није увело санкције. Зашто бисмо припадали тој глобалној мањини? Зашто бисмо затворили врата која су нам отворена? – упитао је Додик.

Он је рекао да, када је путовао у Русију, морао преко Турске, те да му је, када је завршаван састанак, Путин рекао да ће се у септембру потрудити да лакше дође.

Додик се осврнуо и на то да је, са друге стране, са представницима САД изазивао контроверзе сваки састанак, након којег је та страна давала погрешне интерпретације.

– Намерно су то радили. То су лажови који гурају своје матрице. (Изасланику САД за западни Балкан) Габријелу Ескобару сам рекао да оно што он предлаже није уставно, а он је узвратио да њега то не занима и да они имају пакет санкција, на шта сам му рекао то што сам рекао, а како је то непристојно, показао сам стенограм. Након тога сам добио још жешће санкције – рекао је Додик.

Он је упитао зашто се састају са њим.

– Кажу да сам члан Председништва, па ме не могу мимоићи. Па, зашто уводите санкције члану Предсједништва ако цените БиХ, какав год да сам ја? Наравно да ће смањити те састанке кад постанем председник Републике Српске. Ја сам у врло лагодној ситуацији, у САД немам имовину, био сам тамо тридесетак пута, али сада немам никакву жељу да идем, осим да посетим пријатеље, али и за тим нема потребе јер они дођу овдје – рекао је Додик.

Коментаришући то да, због санкција, не може у Њујорк, на седницу Савета безбедности, гдје оде председавајући Председништва Шефик Џаферовић и прича само своју страну приче, Додик је рекао да је то ствар процедура.

– Најважније сесије у УН падају мимо мандата Србина као председавајућег. Тај проблем су имали и Младен Иванић и Небојша Радмановић. Потврда распада БиХ је и однос према том питању – оценио је Додик.

Додик је рекао да Американци савршено добро знају да је Председништво орган, а не председавајући, који је, како је појаснио, техничко лице.

– Они сада, да би ојачали неку своју причу, гурају председавајућег, минимизирају Председништво и Устав. Кад сам ја председавао, увек су Жељко Комшић и Шефик Џаферовић ишли са мном, где год би били позвани, јер нису хтели да ме пусте самог – рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ сматра да то показује како Запад руши БиХ.

– Не поштују њен уставни поредак. Џаферовић је тамо ишао без одлуке Председништва и износио личне ставове – нагласио је Додик.

Додик је рекао да је унутар СНСД-а, чији је председник, било разговора о његовом повлачењу током мандата из Председништва БиХ, али да некада мора да прихвати и ставове колега.

– Они су говорили да није добро време за то. Наши људи у институцијама БиХ су показали каква је БиХ могућа, да је не могу правити тако да је централизују. Сад западњаци траже деблокаду. Чега деблокаду? Ми радимо у складу са Уставом и нећемо да испуњавамо њихове жеље – рекао је Додик.

Додик је рекао да је најозбиљнији моменат када је разговарано о његовом повлачењу био у марту.

– Након разговора у странци смо одустали – навео је Додик.

Како пуца европски фронт против Русије, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА