Најновије

УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ Америка има главну реч у нападима системима "ХИМАРС"

Представник Главне управе за обавештајне послове Министарства одбране Украјине Вадим Скибицки је у интервјуу издању „Телеграф“, говорећи о примени украјинске војске вишецевних ракетних система „химарс“, одбио да директно одговори чије сателитске снимке користе за такве нападе, истакавши да Америка има коначну реч у одабиру мете напада.

Ракетни систем "ХИМАРС" (Фото: US Army Flickr)

Према његовим речима, приликом употребе „химарса“, украјинске снаге се руководе „информацијом која је добијена у режиму реалног времена. Он је изјавио да амерички званичници не пружају директне информације за навођење, али, према писању листа, „навео је да се сарадници обавештајне службе обе земље консултују пре лансирања ракета. То, како се наводи, омогуц́ава Вашингтону да заустави потенцијалне нападе, ако су Американци незадовољни одабраним циљем“.

Скибицки није могао да одговори да ли украјинска војска користи британске и америчке сателите при нападима, али је нагласио да имају „веома добре снимке“.

„Имамо добру сарадњу у тој области са нашим партнерима у Уједињеном Краљевству. Добро сарађујемо са свим сродним обавештајним агенцијама“, оценио је Скибицки.

Заједничке операције са Варшавом

Он је истакао да Кијев спроводи „заједничке операције“ заједно са Варшавом, али није прецизирао о каквим је операцијама реч.

„Сарадња са Пољском је на веома високом нивоу, практично 90 одсто војне помоћи долази одатле. Реч је о веома тесној сарадњи и заједничким операцијама са нашим партнерима“, нагласио је он.

Скибицки је такође навео да у области обавештајне службе, „практично све од информација до опреме“ добијају од САД и Велике Британије. Није улазио у појединости сарадње са Лондоном, али је истакао да се помоћ огледа у „непрекидном добијању информација свих врста у реалном времену“.
Раније је саопштено да је Европска унија поступно усагласила финансирање испоруке војне помоћи Украјини из земаља Европске уније у вредности од две милијарде евра.

Командант америчких Здружених снага, генерал Марк Мили, рекао је раније да су се Вашингтон и његови савезници обавезали да Кијеву доставе више од 20 ракетних бацача „Химарс“. До сада су им предали 12 система.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА