Најновије

УГРОЖЕНИ ЖИВОТИ СРБА У ФБиХ: Чести физички напади

Права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) масовно и континуирано се крше тако што им се уништава и одузима имовина, скрнаве гробља, а неретко су им угрожени и животи, наводи се у отвореном писму које је Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ упутио институцијама у БиХ, Федерацији БиХ, Републици Српској и амбасадама.

БиХ (Фото: Public)

У отвореном писму се подсећа на недавно убиство Српкиње Наде Радуловић (65) која се вратила у Високо, као и на напад на повратника Саву Билановићу у Бусовачи и то после вишеструког малтретирања, напада на имовину и паљења куће.

"Готово у свакој општини ФБиХ константне су претње које прелазе у физичке нападе на Србе", наводи се у отвореном писму одбора и додаје да према расположивим подацима, у просеку једном месечно долази до скрнављења православних објеката и гробаља на територији ФБиХ, преноси Срна.

У писму се наводи и да у ФБиХ постоји око 1.100 локалитета са православним гробљима која Срби обилазе сваке године за православне празнике и упозорава се да су споменици редовно на мети вандала уз приложену листу свих локација на којима су скрнављена српска гробља.

У отвореном писму се истиче да се Србима у ФБиХ крше и основна људска права на слободу мисли, савести и вере.

Наводи се пример да је у Босанском Петровцу полиција казнила учеснике колоне која је обележавала Бадњи дан, полицајци који су били у колони суспендовани су из МУП Унско-Санског кантона, а малолетници који су носили обележја државе Србије кажњени су са по 500 конвертибилних марака (око 250 евра) због наводног узнемиравања јавности.

"У ФБиХ Протеклих 27 година, у јавном простору, говорима политичара, активностима истакнутих појединаца и група нема места за страшно историјско страдање које се догодило Србима у ФБиХ", предочава се у отвореном писму и истиче да нема места за оне који су страдали од 1992. до 1995. у градовима и селима, нити за оне који су практично у три месеца 1992. године морали да напусте своја вековна огњишта и завичај - готово без ичега.

Отворено писмо упућено је српском члану Ппредседништва БиХ Милораду Додику, другој двојици чланова Председништва, председнику Републике Српске, председнику Владе Републике Српске, председнику и премијеру ФБиХ, амбасадама Србије, Хрватске, САД, Руске Федерације, Француске, Немачке, Велике Британије и Делегацији ЕУ у БиХ.

О финансијском фијаску Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА