Најновије

ПАВИЋ:Милу Ђукановићу истекао рок

„У Црној Гори више није могућ повратак једне врсте ДПС-овог тоталитаризма који је владао до 30. августа 2020. године“, оценио је геополитичар и политиколог Александар Павић у емисији „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи.

Александар Павић (Фото: Медија центар Београд)

Он је навео да је председнику Црне Горе Милу Ђукановићу истекао рок трајања, али да је још увек употребљив појединим круговима на Западу за подизање тензија у друштву и држави.

Павић сматра да је једина непознаница у Црној Гори тренутно да ли ће одређене западне амбасаде, прије свега британска и немачка, искористити ДПС и остале промонтенегринске елементе за радикализацију ситуације у земљи.

Такав развој ситуације је могуће очекивати уколико се евроатлантске снаге осете толико угроженим да могу трајно да изгубе свој утицај у Црној Гори.

„Мило још увек има капацитет да прети одласцима у шуму. Знамо на шта су спремни они који се ослањају на подршку западних амбасада, на првом месту британске, затим немачке, па на трећем месту америчке која је мање правила сметње него ове две у претходном периоду. Запад је изгубио капацитет да буде конструктиван и креативан, међутим имају огроман капацитет за деструкцију и они су јако добри у подржавању и подгрејавању најекстремнијих елеманта које свако друштво има. Такву подршку су имали Алија и Бакир Изетбеговић, али и ИСИС. Тако је ДПС био нека врста локалног ИСИС-а, и Запад може неке њихове елементе да радикализује, тј. остатке те њихове дубоке државе у случају да се пређу неке црвене линије гдје ће се директно те евроатлантске снаге осећати угроженим да могу трајну да изгубе утицај у Црној Гори. То је једина опасност у Црној Гори“, казао је Павић.

Павић сматра да је ДПС је од Црне Горе направио сателита и тиме поништио целу сврху њеног историјског постојања.

„Сврха постојања Црне Горе је била слобода. Она је била слободна српска територија у турском мору. Када од Црне Горе направиш сателит ти пљујеш по сопственој историји, правиш вазала од слободњака. Већинска Црна Гора није за то и то потврђују скорашње анкете где преко 62 одсто испитаника не подржава увођење санкција Русији“, рекао је Павић.

Он је констатовао да се од покреденог референдума 2006. године све радило да се Црна Гора претвори у антисрбију.

„Носилац тог пројекта је био Мило Ђукановић. Мило је погрешио само зато што он не схвата дубље ствари. Он се одродио од сопствених корена и он је заборавио шта значи снага духовности. Он је сам себи ово направио, јер је буквално хтио да елиминише СПЦ из живота и историје Црне Горе, да је релативизује, разводни и понизи. Зато је дошло до литија и зато је дошло до 30. августа 2020. Стигло га је проклетство, Стара античка пословица каже да када Богови одлуче неког да униште, прво му одузму памет. То се догодило Ђукановићу и од тада је у силазној путањи. Он више не влада медијима као пре и није господар живота и смрти у Црној Гори као пре. Англо-американци немају милости када некоме почиње да истиче рок трајања. Само што у Миловом случају они то раде дозирано. Знају они много више о Милу, али га мало по мало дисцплинују зато што њима треба за нешто друго. Иста судбина ће задесити и Володимира Зеленског у Украјини“, казао је Павић.

Он је закључио да је Дритан Абазовић направио цивилизацијски искорак потписивањем Темељном уговора и тако показао карактер за разлику од свог претходника.

„Здравко Кривокапић наводно верни син СПЦ-а био је флуидан и није смогао снаге и храбрости да потпише Темељни уговор. Са друге стране, Абазовић је показао карактер и снагу личности. Дритан је наступио цивилизацијски, а не механички“, јасан је Павић.

О распоређивању НАТО снага у БиХ прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА