Најновије

НАТО У СТАЊУ НАЈВИШЕ УЗБУНЕ: Путин довео на границу 100.000 војника, отвара се Источни фронт (ВИДЕО)

Међународна заједница и НАТО су у стању највише узбуне због војних вежби „Запад 2017“, које Русија организује 14. септембра.

Илустрација (Фото: РИА)

Војне вежбе обухватиће и територију Белорусије, као и Калињинграда руске ексклаве у срцу источне Европе, али и Санкт Петербурга и региона Псков, саопшило је Руско Министарство одбране. Једна од главних сврха вежбе биће симулација сценарија у којем лажне државе Вејшнорија (северозападна Белорусија), Весбарија и Лубенија (делови Литваније и Пољске) изазивају сукобе и „подстичу неслогу“ у региону.
НАТО и западни савезници процењују да ће Владимир Путин послати барем 100.000 војника на ову вежбу, док је Москва саопштила да укупан број трупа неће прелазити 13.000. Бечки споразум из 2011. захтева да ОЕБС пошаље посматраче уколико број војника превазилази 13.000. Из седишта НАТО су поручили да ће послати тројицу посматрача у регион, али истовремено изразили забринутост око „далеко већег опсега руске акције“.

Хладноратовско наслеђе, Путинов „тројанац“ и „НАТО који се презнојава“

Током хладног рата, „Запад“ је био највећа вежба Совјетског савеза који је укључивао према проценама од 100.000 до 150.000 људи. Након распада СССР-а, пројекат је оживљен 1999. године и од тада се одржава сваке четири године.
„Дојче веле“ је у својој анализи додао да је хладноратовски „Запад“ добро „презнојио „НАТО“. У прилог том запажању иде и реакција САД.
Америка се придружила балтичким земљама и изразила своју забринутост поводом вежбе „Запад 2017“. Генерал Бен Хоџес, заповедник америчких снага у Европи, прошлог месеца је изјавио да су „амерички савезници у источној Европи и Украјини веома забринути због ове вежбе, која би могла да буде ‘Тројански коњ’, с циљем да се у Белорусији испоставе велике количине опреме“.
Највећи страх НАТО је да Руси заправо не користе војну вежбу „Запад 2017“ како би за собом оставили трупе и војну опрему у Белорусији.
– Руски војници који учествују у вежби на територији Белорусије имају карту у једном правцу – рекао је министар одбране Естоније Магнус Тсахна за „Ројтерс“.

Становништво је потпуно опуштено

Ипак, становништво балтичких земаља не осећа никакав страх. „Политико“ преноси импресије летонаца, Естонаца и Литванаца који живе у пограничним местима:
– Превише се о томе прича у медијима. Политичари су ти који уносе страх од наводне руске агресије. Ми са Русима живимо мирно и у слози. Ако не дај Боже заиста дође до нечега, имамо НАТО да нас брани – кажу резиденти балтичких земаља.
Смирена реакција становника у потпуној је супротности са извештајима посматрача из Брисела.
– Близина толиког броја руских војника самој граници НАТО земаља је алармантна. Током вежбе „Запад 2017“ не можемо искључити могућност претњи по балтичке земље, укључујући агресивну пропаганду и лажне вести, као и манипулацију јавним мишљењем и сајбер-нападе – наводи се у извештају.
Белорусија је отворила своја врата за све посматраче из балтичких земаља у циљу, како су поручили из Минска, „разбијања мита и неосноване хистерије“.
Руско Министарство одбране Русије је одбацило те тврдње, назвавши их „лажним оптужбама“.
– Само малициозни фактори могу да коментаришу како је одбрамбена вежба Запад 2017 заправо полигон за инвазију на Пољску, Литванију или Украјину – кратко је саопштено из Министарства.

Тест за Алијансу

Историјски гледано, Балтик је неколико пута био у сличном страху од Русије. Најсвежији пример датира из 2014. године и анексије Крима, али и након кризе у Грузији и отцепљења Абхазије и Јужне Осетије 2008. НАТО посматрачи и експерти из Вашингтона и Лондона тада су алармирали светску јавност и указали на опасност од сличног сценарија у балтичким земљама, до којег ипак није дошло.
– Русија не организује дефанзивне перације, већ офанзивне претеће маневре, чиме тестира озбиљност и решеност НАТО алијансе у одбрани сопствених чланица – тврдио је за НБЦ Џонатан Ејал, међународни директор тинк-тенка занимљивог имена „РУСИ“ из Лондона.
Америчка војна корпорација РАНД је у свом истраживању истакла да НАТО није у стању да одбрани своје најрањивије чланице од руске претње, и напомиње да су последње три војне акције руске војске биле замаскиране под плаштом војних вежби.
– Руској копненој војсци требало би 60 сати да умаршира у естонску престоницу Талин. Уколико Русија заиста жели да тестира стрпљење НАТО, онда Алијанса мора да активира Члан 5 о заједничкој одбрани. У супротном, то би и званично означило крах кредибилитета НАТО – пише у истраживању РАНД корпорације.
САА у операцији елиминисања заосталих џихадиста у Деир Ез Зору можете погледати ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА