Најновије

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Зашто је Богородица заштитница Београда и каква је невероватна судбина њене иконе?

Многи који данас живе у српској  престоници не знају зашто Београд називамо Богородичиним градом и зашто је управо Богородица његова заштитница. Икону Богородице Београдске, најзначајније светиње града, пратила је невероватна судбина – била је симбол византијске борбе, одолела је рушилачким нападима Угара и Турака, на рукама Срба ношена је до Цариграда и на крају -  заувек мистериозно нестала.

Икона Пресвете Богородице (Фото: Јутјуб)

Угледни новинар, професор и књижевник Ново Томић у својој књизи “Светилишта и надалишта” пише о невероватној историји ове светиње.

- У једном угарском документу насталом у 14.веку наилазимо на занимљив траг који нам указује на то да је ову икону, у облику сребрног паладија, као заштитницу носила византијска војска у борби за Београд са Мађарима 1071. Њен други траг указује се код архиепископа Данила, у његовој биографији краља Драгутина. Знамо, према томе, да се за време његове владавине икона налазила у Саборној цркви Успења Пресвете Богородице, али јој се након тога губи сваки траг... До овог открића дошао је чувени истраживач др Марко Поповић, који је након вишегодишњих испитивања нашао трагове ове цркве у Доњем граду, подно Београдске тврђаве...

Икона Богородице поново васкрсава кад на рушевинама града (који су скоро до темеља разорили Угари за време владавине краља Милутина 1319.) када деспот Стефан Лазаревић подиже нову престоницу и у оснивачкој повељи записује: "Нађох најкрасније место од давнине, превелики град Београд, који је по случају разрушен и запустео, саздах њега и посветих Пресветој Богородици."

Година 1521. била је једна од најтрагичнијих у историји наше престонице. Сулејман Величанствени тада заузима Београд, а читава Европа је тај догађај доживела као рушење целокупног хришћанског света. Саборна црква је тада претворена у џамију, а касније су је Аустријанци сравнили са земљом 1717. године, за време опсаде Београда.

Ново Томић у својој књизи детаљно описује како су Турци насилно исељавали српско становништво из Београда и како су наши преци на све начине покушавали да сачувају своје светиње.

- Знатан део српског становништва претворен је у робље и насилно пресељен у околину Цариграда. Султан им је ипак дозволио да понесу своје светиње, па су тако однели и чудотворну икону Пресвете Богородице, мошти Свете Петке, реликвијар са деловима руке Светог цара Константина Великог и др. У Цариграду су Срби, уз дозволу султана, поново подигли Цркву Богородице Београдске, у коју је смештена и њена икона. Нова српска црква страдала је у једном пожару, али је недавно обновљена. У њој се и дан данас налази Богородичина икона, али друга. Она која је преживела бурна историјска превирања и која је на рукама исељених Срба донета у Цариград нестала је без трага.

Године 1898. чувени историчар Стојан Новаковић обишао је места где су живели цариградски Срби: село Београд на периферији Истанбула и Београдско насеље недалеко од Златне капије у древном Теодосијевом зиду Константинопоља, у нади да ће ући у траг икони. Надао се да ће је можда наћи у цркви Београдског насеља, али ипак касније разочарано бележи да у њему нема Срба, јер су се потомци храбрих бранилаца Београда с временом хеленизовали, а оне који су то одбили Турци су раселили.

Судбина оригиналне иконе Богородице Београдске остала је тајна до данашњих дана.

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА