Најновије

Да се радујемо и помажемо једни другима, а не да се млатимо моткама по улицама!

Мир ствара плодност, благостање, напредак, радост и то желим мом народу, да се рађамо и множимо, да се радујемо и помажемо једни другима, а не да се млатимо моткама по улицама, поручио је патријарх српски Порфирије.

У божићном интервјуу за Политику, Порфирије је тако одговорио на молбу да прокометарише то што је његова порука мира, упућена на почетку божићног поста поводом протеста на улицама у више градова, протумачена као "сврставање уз власт", и истакао је да је "омеђивање Цркве страначким оградама апсурдно, ускогрудно, недалековидо".

- Цркву не можемо да омеђимо, ни просторно ни временски, а камоли страначки. Црква увек гледа целину, ако хоћете не целину једног народа, макар био и мој народ - најбољи, како ја видим српски народ. Црква гледа човечанство, универзум, васељену и будући век - рекао је патријарх.

Каже да се том поруком мира, на почетку божићног поста, није обратио некој апстрактној маси, него свом народу, који је, истиче, јуче изашао из рата.
- Јуче из грађанског рата због распада државе, прекјуче из Другог рата и крваве револуције, тек две деценије раније из Великог рата. Неколико година пре из балканских ратова... Нема краја... Да не набрајам даље. Људи, станите. То што се у последњем рату Срби нису међусобно убијали изгледа да некоме веома недостаје - изјавио је Порфирије.

Поручује да свако има одговорност за мир, те да он своју одговорност доживљава и живи на такав начин.

Порфирије додаје и да је онај, ко у Цркву уноси дух политичког странчарења или било каквог странчарења, промашио тему.

- А промашену тему до промашеног живота дели кратак корак - поручује Порфирије.

Говорећи о томе колико је за Српску православну цркву (СПЦ) важно потписивање Темељног уговора са Црном Гором, Порфирије каже да је оптимиста да је ће тај уговор бити потписан на добробит обе стране - СПЦ и Републике Црне Горе.

- Чињеница да су аналогни уговори закључени са Светом столицом и са Исламском заједницом, оставлиа је већински народ, већинску заједницу и већинску СПЦ у апсурдно неравноправном положају у својој матичној земљи - рекао је Порфирије.

Каже да са пуном одговорношћу и повишеном обазривошћу прихвата чињеницу да ће Темељни уговор, када га две стране закључе, по правној снази бити изнад локалних закона.

Поновио је да одредбе уговора морају бити на добро свих и да нико не сме да буде због њих ускраћен за неко право.

На питање шта одлаже његов чин устоличења у Пећкој патријаршији, да ли пандемија или друштвено-политичка ситуација у покрајини, Порфирије одговара да су епидемиолошке мере непредвидиве и да су често толико рестриктиве да устоличењу најчешће не би могло да присуствују ни сви чланови Светог архијерјског самора, а камоли верни народ.

- Стога ћемо сачекати да се епидемиолошке околности нормализују како би устоличењу могао да присуствује свако ко жели - рекао је Порфирије.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА