Најновије

Вучићев "економски тигар" међу најгорима у региону по висини минималца

Црногорски парламент јуче је усвојио буџет за 2022. годину, којим је предвиђено повећање минималне месечне зараде на 450 евра. Црна Гора је тиме доспела не треће место по висини минималца у региону, док се на челу колоне налази, очекивано - Словенија.

Лидер региона када је реч о минималним, али и просечним зарадама је Словенија, па тако минималац који грађани примају износи 940 евра. Земља која ове године председава Већем ЕУ налази се на првој позицији када је реч о нашем региону, што не треба да чуди обзиром на животни стандард.

Иако је власт у Словенији уздрмана недавним протестима махом због епидемиолошких мера, али и потеза десничара Јанеза Јанше, као и критика које долазе из ЕУ, Словенија успева да упркос свему одржи стандард на који су грађани већ навикли.

На другом месту налази се још једна чланица ЕУ са Западног Балкана - Хрватска, где минимална месечна зарада износи 546 евра.

Корона, протести, бројни злочини, и опште незадовољство грађана владају, али је животни стандард на нешто вишем нивоу у односу на остале земље региона. Хрватска, међутим, није у тако доброј позицији, обзиром на то да је од 2013. чланица Европске уније.

На трећем месту, како је већ поменуто, налази се Црна Гора, која је јуче увећала износ минималца који грађани примају на 450 евра. Дугоочекиваним, али и оспораваним буџетом, коначно је начињен корак ка будућности, уз програм "Европа сад".

За нови буџет гласало је 75 посланика црногорског парламента, међу њима се налазе посланици власти и опозиције, иако су поједини најављивали да неће гласати за усвајање буџета.

Србија, чувени "економски тигар" региона, са минималом зарадом од 343 евра је на четвртом месту. Повећање зарада засад није најављено у наредној години, али ће зато сви грађани од 16 до 19 година у фербуару добити новчану помоћ од 100 евра.

Северна Македонија је у доњем делу ове листе, са 282 евра минималца који грађани примају, а следи је Албанија са 213 евра.

На последњем месту налази се Босна и Херцеговина, где минимална месечна зарада износи 203 евра.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА