Најновије

ДАЧИЋ: Срби у ЦГ би требало да буду у владајућој коалицији

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да званични Београд жели добре односе са Подгорицом и поред, како каже, бројних неслагања, те да верује да би за добро тих односа, али и за унутрашњу стабилност Црне Горе било добро да Срби постану део владајуће коалиције.

Ивица Дачић (Фото: Министарство спољних послова Србије)

Што се Српске православне цркве у Црној Гори тиче, Ивица Дачић је рекао да Србија сматра да је она важан део српске историје и културе, и као такву је третира, као и да верује да већинско црногорско становништво мисли исто.

"И даље верујем да би за наше односе, али и за унутрашњу стабилност Црне Горе, било добро да Срби постану део владајуће коалиције. Многи проблеми би тако могли да буду превазиђени", рекао је Дачић за подгоричке Вијести.

Односи Црне Горе и Србије су, како је истакао, стабилни.

"С наше стране, важно је да постоји дијалог. Циљ нам је исти, а то је Европска унија (ЕУ) и стабилност региона", истакао је српски шеф дипломатије.

Дачић је оценио да су односи између две државе стабилни заслугом Србије.

"Не можемо се правити лудим и не констатовати да су наше позиције одаљене чином Црне Горе којим је признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије (КиМ), као и снажној подршци коју пружа овој творевини у међународним организацијама", рекао је Дачић.

Додао је да се неће никоме извињавати што води политику у интересу Србије.

"Једно је сигурно, Србија жели одличне партнерске односе са Црном Гором и отворени смо за разговор о свим темама које обе стране сматрају важним. Желимо да нађемо заједнички интерес", поручио је Дачић.

О Маровићу, хапшењима 

На питање каква би била адекватна реакција Србије на чињеницу да се неки интелектуалци из Србије враћају са границе и да ли има сазнања да ли је још неко персона нон грата у Подгорици, Дачић је одговорио да немају сазнања о непожељним нашим држављанима у Црној Гори.

На питање да ли је упознат са захтевом за изручење Светозара Маровића Црној Гори и шта је спорно у њему, с обзиром на то да црногорско Министарство правде тврди да је све предузело, Дачић је рекао да надлежне институције обе земље тиме треба да се баве.

"Министарство које ја водим није надлежно за екстрадицију, ако алудирате на то. Последње што сам видео у медијима јесте да је у Србији на лечењу", навео је Дачић.

На питање шта мисли о политици Демократског фронта (ДФ) и како гледа на недавно хапшење двојице посланика тог политичког савеза, Дачић је рекао да хапшење политичких противника није мудар потез осим ако постоје чврсти докази.

"И не бих као министар спољних послова оцењивао политику било које странке. Оцењујем политику коју спроводи дата земља, а незахвално је бавити се тиме шта би било кад би било. Сваки принципи и програми различитих странака отелотворују се тек када се преузме кормило државе и када сте принуђени да их спроводите у датом контексту. А контекст никада није идеалан", рекао је Дачић.

Да ли је Вучић пао са неба, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић о односима Србије и Црне Горе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА