Најновије

Ево колико сваки пут дајете држави кад платите гориво

Уредба Владе којом се ограничавају цене нафтних деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 је продужена, и трајаће до краја маја. Овом Уредбом предвиђено је и смањење акциза за 15 одсто и требало би да износи 49,16 динара по литри за бензин односно 50,56 за евро дизел. Председник Удружења власника приватних пумпи Милан Ракић, међутим, тврди да држава заправо наплаћује већу акцизу од законом прописане.

Фото: pixabay.com

Прву Уредбу о ограниченим малопродајним ценама евродизела и бензина Влада је усвојила 10. фебруара, а већ у марту је донела одлуку да акцизе, захватање државе у цени горива, умањи за 20 одсто. Та одлука је важила до 30. априла, након чега је донета нова. У њој се наводи да ће акциза бити умање на за 15 одсто и да ће та мера важити до 31. маја.

Према овој Уредби, акциза на дизел требало би да износи 50,56 динара по литру, док је, пре 29. априла када је ова Уредба последњи пут измењена, она износила 47,58 динара. Слична ситуација је и код бензина. Аклциза је са 46,27 сада повећана на 49,16 динара по литри. Ови износи наводе се у Закону о акцизама и требало би да се примењују.

Међутим, Милан Ракић, председник Удружења власника приватних пумпи доставио је редакцији Нове рачуницу, на основу које тврди да је акциза виша, односно да овом Уредбом није умањена.

Струкура цене евро дизела

Цена евро дизела на пумпама тренутно износи 206,2 динара по литру. У ову цену урачунате су рафинеријска цена, маржа, али и различите даџбине који сваки возач плаћа директно држави. Рафинеријска цена евро дизела тренутно износи 103,76 динара по литру, док је цена максималне марже коју може да оствари продавац повећана са шест на седам динара.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА