Најновије

РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЈА У АУСТРИЈИ: Складишта гаса споро се пуне

Министарка енергетике Леоноре Гевеслер упозорила да је озбиљну ситуацију са гасом јер се складишта споро пуне за зимску сезону.

Фото: Јутјуб

Аустрија још један месец заредом бележи рекордну инфлацију, те је у јуну, према првој процени Статистичког завода, инфлација била 8,7 одсто. Тиме је инфлација достигла највишу вредност од септембра 1975.године.

Иначе, у мају је инфлација била за 7,7 одсто виша него пре годину дана, што је већ био рекордан ниво. „У међувремену је поскупљење обухватило све секторе “, оцењује генерални директор Статистичког завода Аустрије Тобиас Томас.

Он је рекао да, поред новог раста цене горива и лож уља, може да се види и раст цена у угоститељству и намирница. Док привреда Аустрије, захваљујући ефекту сустизања, снажно расте, реалне плате се смањују.

У идућој години ће инфлација зауставити привредни раст, али ће куповна моћ поново порасти, прогнозирају експерти.

Складишта за резерве гаса у Аустрији тренутно се не пуне жељеном брзином, због чега је министарка енергетике Леоноре Гевеслер упозорила да је „ситуација озбиљна”. Она је у саопштењу навела да је од уторка јасно смањена количина гаса која се усмерава у складишта. Најавила је да ће у уторак влада одржати ванредну седницу на којој ће анализирати ситуацију.

Разлог за ниску стопу усмеравања гаса у складишта је, према првој анализи, висока стопа извоза гаса из Аустрије у Италију.

„Ситуација је озбиљна. Важно је да детаљно анализирамо ситуацију. Влада ће у уторак донети одлуке о могућим даљим корацима. Приоритет има увек безбедно снабдевање домаћинстава и социјалних установа”, подвукла је Гевеслер, преноси Танјуг.

Аустрија је 30. маја прогласила рану фазу упозорења, први ниво плана за ванредну ситуацију у вези са снабдевање гасом.

Министарство енергетике истиче да је рана фаза упозорења покренула свеобухватне припреме за ванредну ситуацију и увела тесно праћење снабдевања гасом.

Аустријска влада је поставила као циљ да до почетка грејне сезоне попуњеност складишта гаса буде на 80 одсто.

„Уколико би тај циљ био угрожен, онда ће Аустрија прогласити виши ниво упозорења, то јест ванредну ситуацију”, најављује Министарство.

Да би до 1. октобра постигла циљ попуњеност складишта од 80 одсто потребно је дневно убацивати 368 гигаватсати гаса, односно укупно 33.512 гигаватсати.

У уторак је, међутим, ускладиштено свега 70,28 гигаватсати гаса, а у среду 218,77 гигаватсати.

Према подацима „Аустриан Гас Грид Манагемент АГ” (АГГМ) у уторак је из складишта Арнолдштајн 505 гигаватсати прослеђено Италији, а у петак чак око 620 гигаватсати.

Поређења ради протеклих месец дана у просеку је дневно 240 гигаватсати прослеђивано Италији.

Најновију колумну Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА