Најновије

ОЧЕКУЈЕ ИХ КОЛАПС: Италију потреса највећа инфлација у последње четири деценије

Такву инфлацију Италија није видела још од јануара 1986. године, када је достигла 8,2 одсто, баш као и у јуну. У мају је износила 6,8 одсто, а индекс потрошачких цена забележио је раст на месечном нивоу од 1,2 одсто. Енергенти су порасли 42,6 одсто, колико су били и у мају, чак 48,7 одсто у јуну. Посебно су порасле цене нерегулисаних енергената попут горива са 32,9 одсто на 39,9 одсто. Регулисани енергенти настављају да бележе врло висок али стабилан раст од 64,3 одсто.

Фото: Јутјуб

 

Цене убрзано расту и када се ради о прехрамбеној роби, услугама рекреације, култури и личној нези, где достижу пораст од пет одсто, док су услуге везане за транспорт порасле са шест на 7,2 одсто.

Према Кодаконсу (Координација удружења за заштиту животне средине и права корисника и потрошача), цене ће наставити да расту наредних недеља што је последица поскупљења бензина, јер бензинске пумпе спекулишу ценовницима, а бензин поскупљује и за 10 одсто од почетка руско-украјинског сукоба.

Цене сирове нафте на међународном тржишту нису порасле колико цене бензина на пумпама у Италији, које су много изнад два евра за литар.

Инфлација од осам одсто значи да ће италијанске породице годишње потрошити више од 2.457 евра, а породице са двоје деце мораће да издвоје 3.192 евра више него досад. У Италији су поскупеле намирнице, детерџенти и све што је намењено личној хигијени за 8,6 одсто.

Цене авионских карата су се скоро удвостручиле у односу на 2021. годину, бележећи раст од 90,4 одсто на годишњем нивоу и од 23 одсто само у прошлом месецу. Хотели су поскупели за 18,1 одсто у јуну прошле године, а ове године у мају за додатних 5,8 одсто.

Највише је поскупело воће – 10 одсто, као и поврће – 11,8 одсто, док је само кромпир поскупео чак 11,8 одсто.

Слична ситуација је и целој еврозони, која достиже рекорде, у јуну ове године забележена је рекордна инфлација од 8,6 одсто, највећа откад је створена Економска унија.

О томе како власти Хамбурга планирају ограничења топле воде за домаћинства прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА