Најновије

АНДРИЈА МАНДИЋ ОТВОРЕНО У ВУЧИЋЕВОМ ГОВОРУ: Срби у Црној Гори дуго чекали на поруке подршке Београда!

Срби у Црној Гори су дуги низ година чекали да из Београда чују поруке какве је данас упутио председник Србије Александар Вучић, каже један од лидера црногорског Демократског фронта Андрија Мандић поводом Вучићеве изјаве да ''више не да на Србе и да не може све против Срба да буде богом дано'', као и најаве да ће Србија убудуће све српске институције у региону подржавати десет пута више него пре.

Андрија Мандић (Фото: Јутјуб)

- То су поруке које ми дуги низ година чекамо да се чују из Београда. То није себичан разлог, већ сматрамо да је национално одговорно да у Београду знају да су њихови сународници тешко дискриминисани и да се над њима врши насилна асимилиација, као и да су они најближи Србији - рекао је Мандић за Тањуг, поводом данашњег обраћања председника Србије.

Нагласио је да је за Србе у Црној Гори посебно важно што ће држава Србија убудуће снажно помагати културне и школске установе Срба у Црној Гори и што ће, као и до сада, снажно стајати уз Српску православну цркву у тој земљи.

Мандић је упозорио да је намера власти у Подгорици да на попису становништва, који ће бити спроведен 2021. године, Србе сведе на националну мањину, а српску језичку заједницу на, како каже, ''смешан број'' и додао да је зато последњи моменат за ''сложену националну акцију у којој ће учествовати сви Срби''.

Поручио је Србима у Црној Гори да буду истрајни у борби, јер, како је истакао, имају грађане Црне Горе на својој страни, а од Србије се, додао је Мандић, очекује да се понаша на начин на који се Мађарска или Немачка односе према својим сународницима.

- Да Срби ван Србије увек знају да могу да рачунају на њу и да у тешким моментима нема бољег ослонца, него што може да буде брат брату - рекао је Мандић.

Он је изразио жаљење због одлуке председника Србије да не оде у приватну посету Србима у Црну Гору на Бадњи дан, али је, како каже, такав потез разумљив, узимајући у обзир да се против најављене Вучићеве посете повела ''страшна кампања''.

- Чак је и НАТО савез обавештен да ће српски председник доћи да се причести у Пљевља или неки други град на северу Црне Горе и да је тиме угрожена Црна Гора као независна држава. Онда се може разумети зашто је донео такву одлуку - казао је Мандић.

Коментаришући наводе председника Вучића да одласком у Црну Гору није желео да да алиби тамошњим властима, Мандић је оценио да није тешко предвидети да би "један такав режим могао да направи читав низ инцидената и да за то оптужи председника Србије".

- Црна Гора тако функционише од времена када је Ђукановћ преузео апсолутну власт у тој земљи - тврди Мандић.

Болница у Хрватској заташкала да је прворођено дете ромско!? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА