Најновије

ПОСЛЕДЊИ АЛБАНСКИ ТРЗАЈИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Рама не престаје да поткопава своје сународнике ни после избора

Албански премијер је био у Тузима и разговарао с носиоцем Албанске листе с протеклих избора.

Еди Рама. (Фото: Јутјуб)

Премијер Албаније Еди Рама пре два дана је боравио у Тузима и састао се у једном ресторану са носиоцем Албанске листе с последњих парламентарних избора, Ником Ђељошајем, кога је, како се сумња, покушао да убеди да не буде део нове власти, коју ће, према очекивањима, чинити три до јуче опозиционе коалиције.

Двојица Албанаца су разговарали о постизборном процесу и формирању нове већине у Црној Гори. Извор листа наводи да су њих двојица разговарали дуже од сат времена у једном ресторану који је био пун гостију, као да нема никаквих мера Националног координационог тела за борбу против пандемије ковида 19.

Ђељошај је потврдио да се сусрео с Рамом, али није желео да говори о детаљима састанка.

- Да, састали смо се данас и разговарали. Не бих вам могао рећи ништа више од тога - рекао је овим новинама Ђељошај.

Рама је стигао како би "убедио Ђељошаја да не уђе у власт која је против Ђукановића", који је у време НАТО агресије "много задужио Албанце са Косова".

- Сада је Ђукановићу важно да у власт не уђемо ми Албанци, јер је убеђен да ће ова нова власт трајати кратко, а то је прилика за нове ДПС варијанте и куповину неког од посланика. Рама је премијер наше матичне државе, али није претерано цењен међу овдашњим Албанцима и сумњам да ће га Ђељошај подржати - верује некадашњи функционер ДПС-а.

Сада долазак Раме ником не смета, вероватно зато што је реч о човеку који је јавно подржао Ђукановића уочи недавних парламентарних избора. Рама је тада рекао да је "дубока и посебна повезаност две братске земље, две сестринске партије и моја повезаност с Милом Ђукановићем", и да је "веома велики значај за Албанију и читав регион одлуке коју наредних дана треба да донесу наша црногорска браћа и сестре".

- Хвала што постојиш, драги Мило, и то не само за Црну Гору, него и за Албанију и Албанце у Црној Гори, на Косову, свуда у региону, за наш регион као целину. Срећно, пријатељи! И, молим вас. победите за Црну Гору и за све нас - поручио је тада, између осталог, Рама.

Социјалистичку народну партију забрињава та чињеница да и даље актуелна власт није реаговала на информацију да је премијер једне стране земље незванично боравио у Црној Гори бавећи се кадровским решењима будуће власти. Председник Српског националног савета Момчило Вуксановић саопштио је да изненадну и ненајављену посету Раме оцењује као "непријатељски акт према грађанима Црне Горе, који су у неравноправним условима први пут у својој историји успели да смене вишедеценијску власт".

- Ово није први пут да се Рама појављује као ментор албанских странака, што је потврдио и директним мешањем у унутрашња питања Црне Горе уочи парламентарних и локалних избора, када је позвао своје сународнике да гласају за бившу владајућу коалицију - рекао је Вуксановић.

И док се воде јавни и тајни преговори око расподеле министарских места у победничким коалицијама, Ђукановић се не оглашава нити потписује предлог да мандатар нове владе Црне Горе буде Здравко Кривокапић. Он је за премијера предложен потписима 41 посланика са три коалиционе листе, истог дана када је констатована нова парламентарна већина у Скупштини Црне Горе и за њеног председника изабран Алекса Бечић, лидер Демократа. Ђукановић је најавио да ће у предвиђеном законском року, до 23. октобра, обавити неопходне консултације за мандатара.

У међувремену, политички савет Нове српске демократије (НСД) саопштио је да је "неопходно што пре суспендовати Закон о слободи вероисповести" и да будућа влада "мора да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом, попут оног потписаног са Римокатоличком црквом".

- Тек након тог чина треба приступити изради новог закона, из којег ће бити елиминисане све тачке којима се дискриминише не само СПЦ него и друге традиционалне верске заједнице - наведено је у закључцима овог политичког савета.

Руска и сиријска авијација жестоко бомбардовале базу џихадиста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА