Најновије

ЗЕЦ: Овде важи Марфијев закон, ако нешто може поћи по злу – сигурно ће се то десити

„Оволика инфлација није ништа неочекивано, а политичари у целом свету играју се ватром неразмишљајући о дубоким последицама“, казао је економиста професор др Миодраг Зец гостујући на Н1.

Фото: Јутјуб

Како каже, овде не важе никакви закони осим Марфијевих.

„Ако нешто може поћи по злу – сигурно ће поћи и то ће се десити. А то када кажете ризикујете да вас прогласе ширитељем панике. А ја рекох и спасих своју душу“, казао је професор Зец.

Како наводи, то се могло очекивати, јер је „направљено“ да се тако деси.

„Ми се чудимо инфлацији, а то је школска ствар. Ако емитујете новац без покрића као што је радила Европа, као што ради Америка, па и ми, морате имати инфлацију. Сада се уз инфлацију тражње додала и инфлација трошкова, која је последица рата. Сви знају када дође рат да се цео систем разара. То су очекиване ствари, а ми се стално изненађујемо.

Коментаришући најављено поскупљење гаса, професор каже да ће грађани итекако осетити раст цена.

„Две су ствари које треба узети у обзир. Једна је та на коју не можемо утицати, односно екстерни шокови који се дешавају као последица рата. Друга је да ми сада за све кривимо неког другог, не постоји ни један озбиљан приступ Владе који ће испитати шта се догађа у јавним предузећима, где новац цури, колико и коме“, указује Зец.

Он ипак напомиње да је ситуација у земљи сада слична као 1948., када се дешавало велико прегруписавање у Европи.

„Све оно што мислимо да је последица нашег пута је великим делом узрокована тиме где се нађемо. Неједнакости расту, место рођења вам у великој мери одређује да ли ћете бити богати или не. Када погледамо Србију, знамо да није важно шта радиш него где радиш. Ако сте у ЕПС-у имате просечну плату 110.000, а ако сте у просвети онда 50.000“, објашњава он.

Професор додаје да је током прегруписавања Европе важно са које стране „гвоздене завесе“ ћемо се наћи.

„Оно што ми тврдимо је то да ћемо остати између. А највише страдају они између. Ми имамо приступ да смо посебни, а они обично страдају јер се разликују од неких трендова“, објаснио је Зец.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА