Најновије

ИЗРАЕЛ БИ У РАТ СА СИРИЈОМ! Руска војска одмах упозорила

Израелски тенк је прешао граничну линију на Голанској висоравни, а затим пркосно уперио цев у положаје сиријске војске, рекао је заменик шефа руског Центра за помирење зарац́ених страна у Сирији.

Израелски тенк. (Фото: idf.il)

Капетан Јевгениј Герасимов рекао је да израелски потез представља кршење Резолуције 350 Савета безбедности Уједињених нација, која је одобрена 31. маја 1974. године.

- У 13 сати 15. августа, тенк Израелских одбрамбених снага напустио је планину Тел ел-Фарас у правцу насеља Ес-Сабах, а затим кренуо према насељу Аин Аисах где се зауставио на десет минута, уперивши цев на положаје Сиријске арапске армије иза линије разграничења, а затим је кренуо у супротном правцу - рекао је официр.

Он је додао да су израелске оружане снаге намерно прекршиле демаркациону линију Алфа, коју "нема право да пређе у складу са обавезама Израела да спроведе резолуцију Савета безбедности Уједињених нација".

Израелске снаге извршиле су неколико упада у јужну Сирију последњих месеци, било да протерају сиријске трупе и наводне припаднике либанског Хезболаха из тампон зоне одређене у споразуму о прекиду ватре уз посредовање УН или да униште њихове осматрачнице.

Два сиријска цивила су 12. августа рањена када је израелски борбени тенк гађао војну осматрачницу у близини града Хмидаја у Кунеитри. Након удара, израелске беспилотне летелице бацале су летке изнад Кунеитре са претњама двојици високих сиријских официра који наводно сарађују са Хезболахом.

Израел не само да оспорава прекид ватре уз посредовање УН, већ и покушава да успостави де факто контролу над тампон зоном Голанске висоравни.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА