Најновије

Прича родитеља из Сарајева чији син је победио рак

Највећи шок за родитеља је кад сазна да му је дете оболело од рака. Цео свет му се сруши. Сви проблеми обичног човека падају у воду и постају небитни. Главни приоритет му постаје како излечити дете.
Сваки осмех на лицу детета је и родитељима радост. Фото: Илустрација, Tucce.org

Сваки осмех на лицу детета је и родитељима радост. Фото: Илустрација, Tucce.org

Овако је своју причу за Фокус започео Фикрет Кубат, родитељ и пројект менаџер Удружења Срце за децу која болују од рака у ФБиХ, чији је син Ведад успешно излечен од ове опаке болести. - Лечење мог детета се завршило пре седам година. Сада је мом Ведаду 11 година и иде редовно у школу. Моја супруга је с њим била шест месеци у Бечу где су му трансплантирали коштану срж. Захваљујући донацијама за лечење је скупљено 250.000 евра. Након што смо хвала Богу победили ову опаку болест, волонтерски сам се укључио у рад удружења, а касније и професионално како бих своје искуство поделио са другим родитељима - рекао је Кубат. Он каже да је реч о болести где доктори избегавају да дају било какву прогнозу, а да се родитељи хватају за сваку сламку наде. - Сваки осмех на лицу нашег детета је и нама радост. Хемотерапије су јако тешке. Ту је борба са разним бактеријама, високим температурама, вирусима... Интезивно лечење траје до једне године, а праћење стања детета након лечења је пет година. Само лечење је јако скупо и дуготрајно - истиче Кубат.
Погледајте још:(ФОТО ПРИЧА) ПОТРЕСНО: Погледајте како живе деца у Луганску
Родитељима, ипак, најтеже пада што не могу све време бити уз своје дете. - У болници мајка може бити уз дете од 7 до 19 сати. Ако дете не прима терапију, налази су лоши и лекари га не смеју пустити на кућно лечење. Међутим, да постоји родитељска кућа, дете би боравило са мајком. У посету би могао доћи остатак породице, отац са сестром или братом, баба и деда. Ту проблем постаје још већи кад родитељи долазе из других делова земље. Проблем је новац, гдје се смјестити и коме се обратити за помоћ. Само за прехрану, смјештај и режије мајци и дјетету мјесечно треба 1000 КМ (око 60.000 динара). Удружење помаже родитељима у набавци потребног лека, смештају, исхрани, плаћању режија и око папирологије – нагласио је Кубат. Извор: Фокус.ба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА