Најновије

Кристофер Хил: Надам се да ће Србија схватити каква је ово Русија и да ће увести санкције

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је да је данашња Русија "другачија" од оне из прошлости, да то схватају Европљани и Американци и да се нада да ће то Србија разумети и увести јој санкције због инвазије на Украјину.

Хил је, у емисији „Интервју“ телевизије Инсајдер, одбацио тврдњу да је Србија под „огромним притиском“ због тога што није увела санкције Русији и додао да је усклађивање спољне политике део њеног пута у ЕУ.

„Не верујем да постоји огроман притисак на Србију. Србији је више пута пристојно речено да треба да уведе санкције, неки су ту били оштрији од других, али постоји разумевање да је Србија у јединственој ситуацији“, додао је Хил.

На питање због чега није довољно што је Влада Србије јасно осудила руску агресију на Украјину и потписала скоро све резолуције Уједињених нација и ЕУ које се на то односе, Хил је рекао да је то тачно, али да је Београд стекао репутацију да „покушава да седи на две столице“ – да буде близак и Русији и Европи.

Говорећи о томе да је Србија скоро у потпуности зависна од Русије када је реч о набавци гаса, Хил је рекао да је потребно потрудити се да се нађу други извори енергената.

„Један је тај бугарски конектор који функционише прилично добро, има и других идеја да се у Србију доведе течни гас из других извора. Искрено, мислим да Србија није у некој ужасној ситуацији ове зиме. Србија, као и друге земље, мора да се припреми дугорочно“, казао је Хил.

Он је рекао и да схвата да је за Србију, која добавља јефтинији гас из Русије, важна цена тог енергента, али је додао да је због тога ЕУ покушала да јој помогне и плати повећане цене гаса.

„Сви морамо да се потрудимо више да помогнемо. Међутим, жао ми је, али Србија не може да каже: ‘Ми смо нека мала сиромашна земља’. Србија има своје проблеме, али је истовремено врло успешна земља. Потребна јој је помоћ, не кажем да није тако, али и друге земље чекају у реду за помоћ и морамо да помогнемо и другим земљама, јер је Русија енергенте претворила у оружје“, додао је Хил.На питање како објаснити грађанима то што је Србији забрањено да увози руску нафту, али није Мађарској, чланици ЕУ, Хил је казао да у међународној политици „један стандард не важи за сваку земљу“.

„Постоје повремено одступања од јединственог стандарда, ја схватам питање, али мој одговор је да ми схватамо које су потребе Србије, помажемо као и ЕУ. И друге земље покушавају да помогну, попут Азербејџана и Норвешке. Србија у овоме није сама и то је изузетно важно у овим временима. Битно је да вам чувају леђа и помажу, то је као екипни спорт у односу на ово понашање Русије“, истакао је он.

На питање да ли разуме постојање стратешких односа Србије и Русије, имајући у виду питање Косова, Хил је рекао да се не може рећи да Русија „игра позитивну улогу у вези са Косовом“ и помаже Србији док изазива „енергетску и кризу са храном у свету“.

„Морате да знате да је моја влада заинтересована да сарађује с властима у Београду и Приштини, као и са ЕУ да бисмо видели да ли можемо некакав напредак да остваримо – да то није тешко питање, било би одавно решено“, навео је Хил.

На питање о такозваном „француско-немачком плану за Косово и Србију“, којим се између осталог од Србије не тражи да призна независност Косова, већ да се не противи уласку Приштине у Уједињене нације и друге међународне организације, Хил је казао да САД подржавају ЕУ у процесу постизања свеобухватне нормаизације односа две стране.

„Ако ме питате да ли би Американци волели да две земље признају једна другу – наравно. Морамо да будемо поштени и јасни, много ствари мора да се реши пре него што дођемо до тог тренутка, почев од једног нормализованијег приступа, јер у овом тренутку једва да постоји споразум о регистарским таблицама“, навео је он.

На питање каква је медијска сцена у Србији, Хил је рекао да би волео да у српским медијима има више плурализма.

„Волео бих да су медији пијаца различитих идеја, волео бих да медији могу да се слободно изражавају и да људи схвате да то што се не слажете с неким не значи да не могу постојати различита мишљења. Није на мени да говорим грађанима и властима Србије како да се организују у вези са медијима, како да се донесу одговарајући закони… То је на Србији. Немам сумњу да би за Србију било корисно да постоји отворенија медијска сцена“, оценио је Хил.

На питање шта мисли о односима Србије и САД данас и да ли су преброђене фрустрације због бомбардовања НАТО 1999. године, Хил је казао да се нада се је то преброђено и навео да САД желе да односи две земље напредују.

Украјина пред потпуним сломом

Извор: НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА