Најновије

"ЗАПАДНЕ СИЛЕ ФИНАНСИРАЈУ...": Огласио се човек који је радио на одвајању Косова од Србије!

Политиколог Огњен Гогић, као менаџер на пројекту “Јачање локалних гласова за правичан развој”, чији је носилац Невладина организација “Актив”, изјавио је да је циљ те акције интеграција Срба у косовски систем и њихово приближавање Приштини, као њиховом главном граду.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

Истраживачки новинар Кит Кларенберг, који истражује улогу обавештајних служби у обликовању политике и перцепције, недавно је писао о напорима Велике Британије у овом смеру, у оквиру Програма названог “Јачање позитивног мира на Косову и у Србији”, са буџетом од пет милиона фунти за период 2020-2022.

Идеја је да се међу Србима на Косову створи већа подршку косовској влади, подстакне “наратив заснован на идентитету” и постигне “друштвена промена на националном нивоу”.

Огњен Гогић истиче да је пројекат у којем је он учествовао само један у низу оних које финансирају западне владе у циљу заокруживања косовске називисности, на начин како њихове државе виде Косово.

– Ја сам радио на пројекту који је председник Вучић коментарисао у Скопљу. Сви ти пројекти мање више имају исти циљ да се кроз пројекте заокружи косовска државност. Све владе финансирају пројекте које одражавају њихове спољнополитичке циљеве. У позадини овог пројекта јесте то да се припадници српске заједнице у појединим општинама више упути ка Приштини и да Приштину схвате као свој главни град и да од тих централних институција траже услуге и своја права – каже Гогић.

Он објашњава да ово није нужно лош став јер грађани из српске заједнице плаћају порез централним институцијама и да у оквиру тога имају право да траже остваривање својих циљева.

– Плаћањем пореза српски грађани на косову финансирају центрани буџет и имају право да траже своје услуге. Имамо и представнике српске заједнице у централним институцијама влади, парламенту тако да то доприноси јачању базе самих грађана са владом у Приштини у погледу остваривању њихових права – истиче Гогић.

Што се тиче овог пројекта Гогић каже да је изузетно сложен и да њега спроводи пет организација на Косову и у јужној Србији.

– Ја сам радио као менаџер пројекта до априла ове године у НВО ‘Актив’ који сам напустио, а један од циљева на ком сам ја радио је био програм услуга социјалне заштите. Циљ је био да се у општинама Лепосавић, Штрпце и у српским срединама у општини Пећ ради на томе да се особама из угрожених група пре свега деца са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом пружају услуге социјалне заштите. Ради се о томе да су то најугроженији људи на Косову, јер они нису предмет бриге ни Србије, а још мање Приштине. Циљ је био да се они социјализују и да им се поправи положај. Да им се пруже услуге пратиоца, дневних центара и сложићемо се да то не може бити лоше без обзира на крајње циљеве који постоје у позадини, јер циљ јесте да се Срби више вежу за Приштину – напомиње Гогић.

Ипак Гогић сумња да ће овај пројекат бити реализован и оцењује да ће стање на терену остати исто.

– Ја сам тај пројекат напустио, јер сам увидео да ће се на крају овог пројекта новац потрошити, све ће на папиру лепо изгледати, али никакве услуге неће бити. Никаква подршка се неће пружити тим људима и стање на терену ће остати исто као и пре реализације овог пројекта. Организације користе тај простор да у самој реализацији не добаце до циљеве и да се не труде да реализују пројекта на начин на који би требало да изгледа – каже Гогић.

Када је реч о томе да се кроз ове пројекте створе неки нови млади лидери на Косову Гогић каже да је то лоша интерпретација.

– Генерално је циљ да се на и Косову и у Србији међу Србима и Албанцима оснаже младе људи да унапреде сопствени однос и да предузму заједничке иницијативе које треба да превазиђу етничке разлике, али и да буду критичнији према доносиоцима одлука – закључио је Гогић.

Бајден спрема хаос у БиХ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА