Најновије

ДОДИК ПОРУЧИО: Не плашим се хапшења, ићи ћу у Сарајево!

Милорад Додик рекао је да је излаз из настале кризе због наметања одлука Валентина Инцка да се иста одмах повуче и стави ван снаге.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

"Српска се неће повући ни педаљ у овој политичкој борби. Радују ме појачана свест и одговорност свих политичких фактора РС. Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Уколико нас овде сломе и патосирају, Република Српска нема будућности", казао је у интервјуу за Новости.

- Актуелна ситуација у БиХ може трајати данима, месецима, годинама. Представници РС неће одлучивати у заједничким институцијама БиХ све док се ово питање не повуче. Кад се повуче, онда ћемо одлучивати шта даље.

- Могуће је само да се пракса наметнутих закона и одлука поништи и да уђемо у дијалог о томе. Ми не бежимо од дијалога, али то подразумеава јасно да се каже где је мера и да се људима омогући слобода говора, става и политичког односа према неком питању. Сад је на онима који су смислили проблем да га реше. Уколико суспендују Инцкову одлуку, можемо разговарати. Ако наставе нападе на РС, следе нове одлуке и закони. И нека знају да ћемо спроводити све усвојене одлуке. Одбијамо поступање судова и тужилаштва БиХ по наметнутим законима, најавио је српски члан Председништва БиХ.

Он је коментарисао долазак наследника Инцка, Немца Кристијана Шмита, нагласивши да неће бити у Председништву БиХ када се буде представљао. - Видим да се Шмит овде расипа неким оптимизмом и покушава да наметне неку агенду. Оно што Шмит најављује, није никада ни била улога високог представника у БиХ. Па, какве везе има високи представник са питањем изборног закона, или да се бави питањима о начину одлучивања, или уставним позицијама, запитао се Додик и подсетио да чак ни Педи Ешдаун није улазио у то.

Он сматра да Шмит не може да забрани рад и смени политичаре из РС јер не прихватају наметнуте законе и додаје да су се "испуцали странци овде и превише".

Милорад Додик истиче и да нема страх од хапшења када буде ишао у Сарајево у Председништво, што му прети по Инцковом закону због негирања геноцида. На седницама Председништва БиХ, на свако питање које буде стављено пред мене, потегнућу питање виталног и националног интереса. Од записника, па до свих других одлука, гласаћу против у првом кругу, а у другом потегнути питање виталног националног интереса, описао је своје будуће деловање. 

Додик је најавио и да ће са целом ситуацијом за неколико дана упознати председника Србије Александра Вучића, јер тада следи састанак руководстава Српске и председника Србије. " На састанку са њим видећу да ли је могуће да на неки начин приближимо Републику Српску заједници мини-шенген, то јест отвореном Балкану", открио је. Како је објаснио, због Сарајева и муслимана који су одбили да БиХ буде део ове регионалне иницијативе, сад РС трпи штету и камиони стоје на Дрини сатима, уместо да брзо пролазе.

Уз подсећање да је "Вучић оценио да су атмосфера и последња дешавања у БиХ најтежи од завршетка рата", Додик потврђује да је он апсолутно у праву. Постигнуто политичко јединство партија у Српској потврда је његовог става. 

РС ће заштитити сваког грађанина од напада због наметнутих Инцкових решења, оформићемо адвокатске тимове и никога нећемо оставити на ветрометини. Полиција РС имаће обавезу чим закони које смо усвојили ступе на снагу да по њима поступа и штити грађане, истакао је Додик.

Он је потврдио и да је било позива из страних амбасада кад је Скуоштина РС одлучила да одбаци Инцков закон.- Звали су да питају о чему се ради, а имају покварено предубеђење да смо ми Срби нешто криви. Већина тих странаца је таква. Било је и оних који су рекли: Немојте отићи предалеко, нећемо се моћи вратити. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана. Није тако, рекоа је Милорад Додик.

Додик је закључио да Валентин Инцко, досадашњи Високи представник ,  не заслужује било какав његов додатни коментар.

"О њему је све речено. Кад погледамо генезу страдања Срба у прошлости, на овим просторима иза тога увек стоји неки Аустријанац или Немац", закључио је.

Пронађени остаци Аркановог кумчета? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА