Најновије

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Срби на Косову и Метохији су распети и окупирани; носе велики крст, али се не жале

Свеопште божићно славље обухата све Србе и тада су српски бадњак и српски обичаји присутни у домовима свих Срба широм света, а посебно у домовима "нашег распетог народа" на Косову и Метохији, каже митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополит Јоаникије (Фото: Јутјуб)

То што, како истиче, трпе Срби на КиМ, доживљавамо као стање неправде, стање окупације, где је нашем народу потребна и вера и снага да издрже.

"И чини се, ако око нечег ми Срби можемо да се сложимо, јесте да смо сви заједно везани за Косово и Метохију, све наше очи упрте су према нашим светињама, епископу, свештенству и народу на Косову и Метохији, јер они носе велики крст, велико страдање, трпе неправде, али се не жале", навео је митрополит у интервјуу за ТВ Храм.

Када год има прилику, иде на Косово и Метохију, одакле се, истиче, враћа обогаћен њиховом вером и њиховим трпљењем и оптимизмом како се они боре и обједињују, како трпе неправде и како су одани светињама и традицији.

"Даће Бог да се и ова искушења разреше, да српски народ добије своја права на Косову и Метохији, како год ишла политика и светски процеси. Ми смо везани за светиње и наш народ, и видимо да то и нама, који смо ван Косова и Метохије, много значи што се та веза остварује", навео је Јоаникије.

Из Црне Горе, каже, свако мало иду аутобуси са народом на поклоњење у светињама на Косову и Метохији и видимо колико то нашем народу значи.

"Желимо да наш народ у миру прослави Божић и Васкрс, знамо колико то њима значи, да могу слободно да исповедају своју веру у својим светињама... Ипак тамо Црква и народ живе пуним животом. Захваљујући Цркви тај народ живи тамо и има тај оптимизам невиђене снаге и интензитета", каже митрополит.

Истиче дивљење према тој, како каже, дечици, свештенству и монаштву, како у тако тешким условима успевају да живе и да се никада не жале.

"Наш народ је одан својој вери и својој Цркви", казао је митрополит и пожелео да их предстојећи Божић, рођење Христово обасја божјом љубављу, да им донесе обновљење, заједништво и слогу.

Митрополит Јоаникије је коментарисао недавну забрану патријарху Порфирију прелазак административне линије ка Косову и Метохији и указао да је то за СПЦ и Србе на Косову и Метохији била веома важна посета и да је та забрана показала колико је наш народ тамо распет, колико трпи и колика је то неправда.

Истиче да су том забрано брутално прекршене верске слободе и верских права на Косову и Метохији.

"То је дискриминација врло широких размера, толико неразуман потез да ће то и приштинске власти убрзо видети и ту одлуку повући. То је за њих контрапродуктивни потез. Они тиме не могу ништа да добију, само су показали злу вољу према српској цркви и српском народу", јасан је митрополит Јоаникије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА