Најновије

"АКО ЖЕЛИТЕ МИР, СПРЕМИТЕ СЕ ЗА РАТ!" Лавров послао оштру поруку Западу уколико крену са санкцијама! (ВИДЕО)

Месеци политичке напетости и талас нових санкција прекинули су све везе између ЕУ и Русије, рекао је Сергеј Лавров, додајући да је Русија спремна да настави сарадњу ако Брисел буде заинтересован.

Сергеј Лавров. (Фото: mid.ru)

Говорећи данас на конференцији за новинаре заједно са својим кинеским колегом, министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да тренутно „не постоје односи са ЕУ као организацијом. Целокупна инфраструктура ових односа уништена је једностраним одлукама донесеним од стране Брисела“.

Неке појединачне европске земље, додао је он, и даље траже ближе везе са Москвом, „вођене својим националним интересима”. Међутим, то брзо надмашује растуће партнерство са Кином, рекао је Лавров новинарима.

„Ако и када европљани одлуче да елиминишу ове аномалије у контактима са својим највећим суседом, ми ћемо бити спремни да те односе градимо на основу једнакости“, потврдио је дипломата, „док на Истоку, по мом мишљењу, имамо врло интензивну агенду која је сваке године све разноврснија. “

У фебруару је министар спољних послова изјавио да су односи Москве са блоком пропали 2014. године, након што је ЕУ окривила Руску Федерацију за све што се догађа у Украјини након Мајдана. Од тада је, наводи он, Брисел „досљедно уништавао све механизме без изузетка који су постојали на основу споразума о партнерству и сарадњи“.

Лавров је упозорио да би, ако руководство блока покуша да наметне санкције Русији које би погодиле осетљива подручја економије, Москва могла да прекине сваки дипломатски контакт.

„Наравно, не желимо да се изолујемо од живота у свету, али морамо бити спремни на то. Ако желите мир, припремите се за рат“, нагласио је он.

Раније овог месеца, ЕУ је представила нови пакет санкција против четворице руских званичника за које је навела да су одговорни за затаврање опозиционара Алексеја Наваљног и „кршења људских права“ од стране полиције током протеста одржаних у његову подршку. Тада је Министарство спољних послова Русије саопштило да је блок „пропустио још једну прилику да преиспита свој приступ у односима са Русијом“.

Кремљ је додао да би пакет санкција био неефикасан, јер „ако погледате људе којима су наметнута ова ограничења“, рекао је портпарол Дмитриј Песков, „ово је заправо дуплирање оних ограничења која су већ предмет према руском закону “.

Према Пескову, циљани званичници „ионако не путују у иностранство, немају право да отварају рачуне у страним банкама или да поседују имовину у иностранству“. Русија има строга правила која ограничавају поступке и имовину државних службеника, посебно оних који имају осетљиве дужности.

Џихадисти спремили заседу, а онда је одговорила војска! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА