Најновије

РУСКА АНАЛИЗА: Бајденова власт виси о концу, ко ће га наследити – Харис, Пелоси или неко трећи?

Постоји осећај да нам земља одлази испод ногу и да је контролише субјекат који је способан да води само киоск брзе хране“, елегантно описује однос америчког народа према Џоу Бајдену бивши Трампов сарадник Клиф Симпс.

Џозеф Бајден (Фото: РИА)

Пише: Викторија НИКИФОРОВА, РИА Новости

Чак 53 одсто америчких бирача које је анкетирао Politico сматра да Џо Бајден није у стању да обавља своједржавничке дужности.

Четрдесет осам одсто сматра да је он и у „недовољној менталној форми” за то.

Грађани САД који верују да је њихов председник здрав, енергичан и да "јасно изражава своје мисли" остали су у апсолутној мањини.

Бајдена више не критикују само „народни непријатељи“ – Трамписти.

Већина америчких гласача данас доводи у питање председниково ментално здравље, било да подржавају демократе или републиканце.

Политичар са пола века искуства, Џо Бајден је одувек био познат по својим ексцентричним изјавама. На пример, 2007-ме је - након што је сазнао за номинацију Барака Обаме за председника - изговорио: „Ево, ово је први пут да имамо таквог мејнстрим афроамеричког кандидата – интелигентног и чистог, може да се разуме, а и изгледа добро...“

У ствари, то је био језиви расизам. Сваки други политичар би те речио платио каријером, али је Бајдену све било дозвољено.  

Након што је постао шеф државе, киксеве је почео да прави у индустријским разерама.

Новинар Хауи Кар, аутор листа Бостон Хералд који не воли Бајдена, скупља транскрипте његових говора који често личе на ток свести а ла Гертруда Стајн.

На пример, Бајден је овако покушавао да прочита са комада папира име синдикалног лидера Чикага: „…Роберт Ројтер... Ритер... Ритер... Ер-Е-ј-Т-Е-ер... Ререјтер... Чикашка федерација рада. Е, момци, ми овако побеђујемо корона вирус када радимо заједно...“

Од Бајдена су већ уморне и његове: бај, бај, господине председниче?

Америчка војска је већ више пута изјављивала да је време да председник Сједињених Држава поднесе оставку. То је кренуло и пре катастрофе у Авганистану.

Бајден је апсолутни рекордер по брзини пада рејтинга. Само је Трампов рејтинг био пао ниже, али су скоро сви амерички медији добро радили против њега. Насупрот томе, амерички медији су подржавали и мазили Бајдена.

Сада се, међутим, чак и у штампи која дисциплиновано  служи Демократској партији, појављују прилично скептичне публикације.

The Washington Post, чији је власник Џеф Безос, објавио је, на пример, обиман материјал о „вулгарним несташлуцима” Американаца против актуелног председника. Поента је у томе да се у безмало сваком граду у Сједињеним Државама појављују графити типа „F*** Joe Biden!“.

Таква се скандирања чују на спортским такмичењима, на јавним местима, не само на митинзима Трампа млађег.

Американци су добро запамтили како је новинарка NBC уживо интервјуисала возача NASCAR Брендона Брауна док је публика  узвикивала: „F*** Joe Biden!“

Јер, она је тада рекла: „Чујете ли навијаче? Вичу: `Напред Брендоне!` Од тада је „Напред Брендоне!“ постало политкоректна верзија скандирања против Бајдена. То већ пише на мајицама, бејзбол-капам и шољама за кафу.

„Напред, Брендоне!“ чује се чак и у америчком Конгресу.

The Washington Post о свему овоме пише  критички, али тако детаљно као да се сам његов власник већ интерно слаже са незадовољним Американцима.

Испоставило се да је Бајден постао „хрома патка“, једва се нашао на свом месту. Епски неуспеси у Авганистану и у борби против корона вируса, инфлације, несташица. Неуспеси на спољнополитичком фронту у низу – састанак Г20 у Риму, самит о клими у Глазгову, а и унутрашњем са демонстративним непоштовањем Бајденових председничких декрета. Јер, већ их поништавају и оспоравају Флорида, Оклахома, Тексас и многе друге државе.

Поврх свега, против Бајдена се накупила невероватна количина инкриминишућих доказа. А нису некакве баналне оптужбе за путовања за рачун владе, већ језиве ствари.

Пре годину дана то је био лаптоп председниковог сина. Сви су могли да виде фотографије Хантера Бајдена окруженог девојкама лаког понашања и да читају његова признања да је наплаћивао приступ татином телу, примајући за то мито од Кинеза и Украјинаца.

Сада се јавности нуди дневник председникове ћерке Ешли. Нико не пориче његову аутентичност – као ни Хантеров лаптоп. А на друштвеним мрежама се нашироко расправља о цитатима из њеног дневника.

Ешли Бајден наводно наговештава да је отац са њом – кад је била дете -имао неку врсту „непримереног“ односа. Конкретно, да су се заједно туширали, а да се то њој очигледно није допало.

Можда је све ово само масло политичких противника, обичан лажњак. Међутим, ФБИ је из неког разлога ово схватио веома озбиљно и извршио претресе у канцеларијама конзервативног сајта Project Veritas који је упознао јавност са дневником Ешли Бајден.

Амерички државни тужилац истражује крађу њеног дневника.

Изгледа да Бајденова каријера виси о концу. Ако следеће године републиканци добију већину у Конгресу – а то је врло вероватно – онда се импичмент чини готово неизбежним.

Непрестано инсистирање на Бајденовим менталним поремећајима чини могућим његово повлачење из здравствених разлога. Али, ко може да га замени на функцији?

По закону, то би требало да буде потпредседница САД Камала Харис чији је рејтинг шугавих 28 одсто.

Ако отпадне Харис, следећи кандидат за председника аутоматски постаје Ненси Пелоси. Ветеран (81) Демократске партије, политичар са пола века искуства, председник доњег дома америчког Конгреса.

Сви милиони Ненси Пелоси су уложени у акције Силиконске долине - пре свега у корпорацију „Алфабет“ Ерика Шмита.

Залажући се за усвајање закона о инфраструктури, Пелоси је радила директно за IT-олигархију, па ће многомилионске владине инвестиције ићи у развој широкопојасног интернета и вештачке интелигенције. Односно: нико се више и не прави да се политика у Америци не своди на усмеравање буџетског новца у џепове милијардера.

Политичар кога плаћа Ерик Шмит изгледаће забавно као председник САД. Бар ће бити јасно ко је за шта одговоран.

А Бајден - отворено слаб, безнадежно компромитован и нешто вечито мумлајући председник - одличан је параван за америчке политичке кланове који деле територију и олигархе који их подржавају.

Целокупна политика земље одавно се претворила у некакво грчевито бацање из једне у другу страну, у бескрајне, опасне и бесмислене провокације.

У Белој кући то заборављају на Украјину, то је пумпају оружјем и подстичу на антируску хистерију. То се боре против Северног тока 2, то дижу руке од борбе, то у њу опет улазе. То бацају НАТО савезнике, то покушавају да се помире са њима. То се свађају са Макроном, то флертују са Макроном.

Клан Барака Обаме има своје интересе и своје људе у Белој кући.

Клинтонов клан је задржао огроман утицај у кабинету председника САД.

Џејк Саливан, Хиларин најбољи пријатељ и повереник, управо је био у Москви на преговорима. А Хиларин супруг Бил лично је свом човеку у Бајденовом окружењу издиктирао говор који је амерички председник требало да одржи непосредно после сумњиве изборне победе.

Власник Алфабета, Шмит, такође је поставио своје људе на кључне позиције.

Ако ови бољари пожеле да сруше свог краља, могу то да ураде за трен ока. Засад им Бајден, међутим, одговара. Већина гласача не жели да види Бајдена као председника земље. Али, ко њих нешто пита?

„Не љуте се људи просто на Бајдена“, поверио се Клиф Симпс новинарима Washington Post. – Пре се љуте на стање у коме се нашла земља којом он влада. Бајден је напросто аватар — символ пропадања Америке".

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА